TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Väliinputoajat tanssilavakulttuurissa, havaintoja (Törmäilijä 2014-11-07 13:36)

Mukaviakin tanssimuistoja

Pia M
2014-11-18 19:15

Kai sitä on kohta lähdettävä se kerran vuodessa heitettävä tanssikeikka tekemään ja polvensa kipeyttämään, kun täällä näinkin aktiivisesti kommentoin. Josko se siitä sitten asettuisi.

Aktiivisimpina vuosinani taisin kuulua jonkinlaiseen eliittiin. Tosin siihen ajauduin enimmäkseen runsaiden tansseissakäyntikertojeni takia, enkä niinkään esim. kurssien kautta, niillä en juuri oppilaana käynyt.

Kun nyt muistelen tanssi-iltoja joista on jäänyt poikkeuksellisen mukava maku, niin ei oikeastaan tule mieleen yksiäkään Finkku- tai Sinkkutansseja. Ne puuroutuvat muistoissa ja klimppiintyvät yhteen, hyvin samanlaisia kokemuksia kaikki. Tottakai niissäkin on hauskaa ollut, toisinaan, ja joskus sitten vähemmän hauskaa, mutta jos kohokohtia hakisin niin palaisin ehkä tanssitaipaleeni aiempiin vuosiin ja paikkoihin joita ei enää olekaan: Vanha Maestro, Sillankorva, Paasiravintola, Jortsumestari (sattuneesta syystä pääkaupungin paikkoja...) ja tietysti Vanhan Tanssikellari joka vielä porskuttaakin.

On se varmaan iän merkki, että alkaa muistella kultaista nuoruutta, heh. Voihan se olla, että aika kultaa muistot, mutta jotenkin mutkattomammalta meininki noihin aikoihin tuntui. Ei haitannut vaikka lauteilla ei ollutkaan yksi maan viidestä huipputanssittajasta, ei haitannut vaikka toisinaan tanssittiin ihan vaan levymusiikkiinkin. Ei ollut ahdistusta siitä, mistä löytyy salsaa osaava tanssipari, kun sitä salsaa ei silloin soitettu. Ja niin edelleen. Tansseihin lähtemiseen oli matala kynnys kun sitä oli vähän joka puolella. Nyt lavatanssista on tullut melkoinen instituutio joka on siirretty isoihin tanssikeskuksiin erilaisille teollisuusalueille tai muutoin kauemmas ihmisistä. Tansseissa ei vain voi piipahtaa, sinne pitää suunnitella menevänsä.

Aktiivisina aikoinani mä kyllä myös monesti ihmettelin - ja harmittelin - sitä, miksi porukka aina halusi kuulla ja tanssia sitä yhtä ja samaa. Joitain kertoja tuli käytyä Hyvinkään Järjestötalon tansseissa, siis aikoina ennen Hymyhuulia kun ko. paikalla oli vanhojen ihmisten paikan maine ja ihan syystäkin. Mukavampia tansseja saa hakea, ilmapiiri oli leppoisa, ihmiset ystävällisiä ja musiikkikin aivan kelpoisaa. Esko Rahkos-vainaa muun muassa jäi mieleen positiivisesti. Samalla valistunut tanssikansa täytti läheiset linnat turvoksiin ja sitten aina valitettiin ruuhkista ja siitä, kuinka ei mahdu tanssimaan kunnolla. Suomi on täynnä tanssipaikkoja, mutta vain muutama orkesteri/esiintyjä vetää kansaa (ja yleensä silloin liikaa.) Pätee eteläisemmässä Suomessa, toki.

Mitähän tajunnanvirtaa tästäkin nyt tuli. Menköön lokeroon "Vanha kehäraakki muistelee."

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu