TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Askeleita opetetaan, ei tanssimaan. (Leevi 2014-08-22 1:37)

Tanssin opetusko tabu, jota ei saa arvostella.

Djtoto
2014-08-23 6:05

Haluan korostaa, että todennäköisesti tuo jäätyminen käy myös viejille, mutta heidän kanssaan tanssimisesta minulla ei ole kokemusta.

Pidän myös todennäköisenä että jossain määrin tuo jäätyminen on välttämätön osa oppimista. Se kertoo, että ollaan epämukavuusalueella, eli opitaan.

Mutta hyvä opettaja tiedostaa sen tapahtuvan ja pitää huolen siitä että se on väliaikainen ja lyhyt ja että tunnin loppupuolella päästään takaisin rentoon liikkeeseen eikä jäätyminen jää päälle.

Uskoakseni jäätyminen on seurausta siitä, että useimpien kurssilaisten oppiminen on älyllistä, ja älyllisesti oppiva keho jäykistyy kun se ei tiedä älyllisesti mitä pitäisi tehdä eli tilanne ei ole hallussa. Jäykistyminen on pelkoreaktio jonka funktio on suojata kehoa hätätilanteessa - fight or flight.

Tarkemmin ottaen vatsan seutua suojaa psoas-lihakset jotka kiertävät alavatsan ympärillä ja sisäreisissä. Koko lantio menee jäykäksi joka näkyy ulospäin tönkköjalkoina. Psoas kytkeytyy primitiivisiin osiin aivoissa koska kyse on pelkoreaktiosta, josta seuraa kaulan aluen lihasten jännittyminen joka puolestaan on tarkoitettu vetämään hartiat ylös kilpikonnapuolustukseen joka suojelee päätä.

Tönkköjalat ja ylöskohonneet hartiat taas peilautuvat paritanssissa toiselle, ja taas takaisin itselle joten jos toinen pelkää, se helposti tarttuu aloittelijalla toiseen osapuoleen, joka tarttuu takaisin ja noidankehä on valmis. Pelkoreaktiossa myös erittyy stressihormoneita jotka vaikuttavat vaikeuttavan uuden oppimista.

Kun katson aloittelijoita näen myös noita tönkköjalkoja ja ylöskohonneita hartioita tanssitunnilla mutta en kun samat ihmiset kävelevät kadulla. Tanssitunti on siis saanut sen aikaan, ja jäykillä lantionpohjilla ja hartioilla on täydellinen tanssin tappava vaikutus.

Ja se vaikutus on minusta suora seuraus siitä että opetetaan kuviohärveleitä joiden vaikeus ylittää suurimman osan aloittelijoista kapasiteetin, joten he reagoivat kehollaan koska eivät tiedä, eivät osaa, eivät hallitse, eivät osaa. Edes tunnin lopuksi.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu