TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssista pois oppimisisen kursseja (Leevi 2014-07-04 1:16)

Tanssimisessa sisällä - lisätietoa

Haaveilija
2014-07-09 23:10

Olen varsin kiinnostunut tästä koulutusohjelmasta etenkin jos siihen liittyy empiiristä tutkimusta aihealueella.

Väittäisinpä vielä, että tutkittava kohde ei noudata mitään täsmällisiä luonnonlakeja, joten kiinnostuneena olen liikkunut kentällä.

Omakohtainen tuntemukseni mm. siitä, että a-kriteeriin liittyvä väittämä "Miehen kyky nauttia oman kehonsa liikuttamisesta musiikin tahtiin on harvinainen ominaisuus, mikä ei ole periytyvä vaan enemmän kasvuympäristön synnyttämä. Elinympäritössä tulle olla joitain merkittäviä esteettistä käsityskykyä muokkaavia tekijöitä" ei pidä tapauskohtaisesti ollenkaan paikkansa tarkastelemani yhden erityis(?)tapauksen kohdalla, vaikka siis ulkopuoliset havainnoitsijat väittävät tämän kuulumisen tuohon t-hulluiksikin ylistettyjen harvalukuiseen joukkoon olevan ilmiselvää.

Ottamatta kantaa prosentteihin tai luonnehdintaan harvinaisuudesta tarkastelen ympäristötekijöitä.

Esteettisyys on tässä tapauksessa koostunut virsilaulusta, marjojenpoiminnasta metsässä, karpaloiden keräämisestä räntäsateessa upottavalla suolla, pallon potkimisesta pellolla, puuhastelusta autotallissa, erilaisista sotaleikeistä ja kisailuista, puissa kiipeilystä, kirjojen lukemisesta taskulampun valossa peiton alla jne jne erityisesti estetiikkaa tihkuvasta ;)

Mikä sitten voisi selittää a-kriteerin toteutumisen? Jotain tapahtui ainakin koulun konsuissa 12-vuotiaana. Tapauksemme kohde oli saanut luvan mennä mukaan vaikkei edes tiennyt mistä oli kysymys. Hämmästyttävä "kolahdus" tapahtui tuolloin selittämättömästi. Myöhemmin vielä jatkoksi joissain hämärissä muistikuvissa on tilaisuus, jossa naapurin lasten äiti opasti tapauksemme johonkin niin hämärään kuin valssin ja jenkan askeliin. Jokin kiehtoi tässä aiemmin niin salatussa ja kielletyssä aiheessa, että polkupyörällä piti ajaa luvatta salaa 15 km päähän iltahämärissä aidan taakse Vepskin meininkiä ihmettelmään. Muiden nuorten pään sekoitti jokin muu kuin musiikkiin liikkuminen kun tarkastelukohde livahti piikkilanka-aidan yli heilumaan. Oliko kyse siis kielletyn hedelmän viehätyksestä? Eipä varmaan koska myös valtaosaa kiehtonut aihe oli yhtälailla kiellettyä.

Ehkä yksi huomioitava vaikuttava tekijä on se, että tapauksemme on ennen kymmenettä ikävuottaan juossut täydellä vauhdilla päin rapattua kiviseinää. Pehmusteena oli sentään sokkohipassa päällä ollut huopapeitto. Kun tuo jo aiemmin mainittu naapuriäiti oli siunaillut, että hyvä kun huopa pehmusti törmäystä, niin tarkastelukohde oli tokaissut, että ilman huopaa törmäystä tuskin olisikaan tapahtunut.

Kriteeri b on tullut tukemaan tapauksemme koukutusta lajiin paljon myöhemmin ja kurssit ovat olleet siihen mainio keino avoimin mielin. Tuohon väittäisin liittyvän vastavuoroisuuden periaatteen kautta kriteerin c, joka voisi olla jotain sellaista, että erityisen nautinnon vastapuolen osalta aistii ja saa itselleen voimakkaasti hyviä tuntemuksia... siis aistillisesti.

Kirjoittajan avainsanat: empiirinen, tutkimus, kriteeri, kiinnostus, aistiminen, haaveet, piilossa

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu