TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssii Tähtien Kanssa (Stefanus 2013-09-30 15:01)

Vise taas

Kaminiitto
2013-10-29 16:50

Stefanus 2013-10-29 9:55 .. mies vie vaikka rytmitaju puuttuisi.

Olen joskus kirjoittanut itselleni muistiin viemisestä ja seuraamisesta (vise): Paritanssin (tangon) viemisessä ja seuraamisessa on Igor Polkin mukaan kolme tasoa:

Taso 1. Mies vie - nainen seuraa (Lead - Follow). Daami on hyvin viritetty instrumentti. Mies on soittaja, mielellään hyvä sellainen. Jokainen tanssipartneri on erilainen.

Taso 2. Vaikutus - vastavaikutus (Action - Reaction). Mies vie, mutta daami voi reagoida vientiin eri tavalla, mitä mies odottaa. Tanssi on syvällistä vuoropuhelua. Näyttäisi kuin daamilla olisi satoja eri tapoja reagoida miehen vientiin. Tällä tasolla daamia ei varsinaisesti viedä, vaan daami reagoi vientiin, jolloin mies puolestaan reagoi daamin reaktioon. Ainakin näyttäisi siltä kuin mies ohjaisi daamin jokaisen askeleen. Jokainen kuvio on erilainen. Muutamia pikku temppuja, joita nainen voi harrastaa:

- Daami voi vaihdella vartalon ja jalkojen mekaniikka, kuten selkärangan ja jalkojen lihasten jännitystä, vaihtaa vapaa jalan etenemiskulmaa, vaihtaa vastusta ja palautetta, vaihdella rintakehän ja lantion kierrettä.

- Daami voi tehdä erilaisia koristeluita vaihdellen kosketuksen voimakkuutta

- Daami voi ohjata miestä selkänsä avulla.

Merkittävää on se, että daami tekee kaiken tämän tehdäkseen vaikutuksen mieheen ja että miehellä säilyy tietty ohjauksen tunne. Ohjausketju toimii jotenkin siten, että mies vie, nainen ensin seuraa ja sitten nainen reagoi, jolloin mies seuraa. Lähestytään 3-tasoa.

Taso 3. (Action - Reaction) - (Reaction - Action ). Tässä vaiheessa ei ole enää vientiä ja seurantaa, vaan ketju kulkee siten, että mies ja nainen reagoivat toistensa liikkeisiin eikä mies ole enää vastuussa tanssin kulusta. Tanssi rakentuu itsestään, on elävää ja kumpikin on kuin kala tanssin aallokossa. Se vie kummatkin. Välillä voi hiukan vetää henkeä ja ottaa uusi suunta, jotta ei törmäisi toisiin pareihin tai tielle tuleviin esteisiin. Kumpikin elää toinen toisensa moniulotteisessa tanssiavaruudessa, joiden vapausasteet johtavat korkeimman tason ekstaasiin.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu