TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Reijo Taipale ja Jani Helenius Roulette&Kukka Kiri ja Anita Hirvonen&La Strada aattona Mäntsälän lavalla 21.6.2013 (Andreas pks 2013-06-23 0:26)

Reijo Taipale ja Jani Helenius Roulette&Kukka Kiri ja Anita Hirvonen&La Strada aattona Mäntsälän lavalla 21.6.2013

Andreas pks
2013-06-23 0:26

Reijo Taipale ja Jani Helenius Roulette&Kukka Kiri ja Anita Hirvonen&La Strada aattona Mäntsälän lavalla 21.6.2013

Osa 1
Selostusta mm.sairaskohtauksesta

Taas koitti se odotettu suven sydämen juhla Juhannusaatto.
Päivän ohjelma alkoi Hyrylän urheilukeskuksen uimapaikalla lyhyellä auringon otolla ja sitten reippaalla uinnilla "lammikossa" uiden sekä sitten ylitse vastarannalle uinti ja pienen huilin jälkeen takaisin. Paikalla oli jonkin verran auringonottajia, lapsiperheitä ja uimareita kuka mitäkin aina vuorollaan.
Päivällisruoaksi grillaus porsaan maittavia pihvejä monipuolisen salaatin lopenuusienperunoiden ja ahtisillin ja jääteen kanssa parvekkeella aurinkoisen lempeän juhannussään hyväillessä lämmöllään ruokailijoita.
Päiväkahviksi kullekin sopivat jäätelöt kahvin kera.

Illaksi suuntasimme Mäntsälän lavalle Juhannustansseihin tanssimaan ja kuuntelemaan Reijo Taipaleen & Roulette ja Kukka Kirin sekä Anita Hirvosen & La Stradan oletettavasti perinteikkäitä ja korkeatasoisia esityksiä. Heihin saattoi luottaa kuten myöhemmin käy ilmi.

Parkkipaikalla oli vielä mukavasti tilaa kun perille päästiin n. 20.20. Lippukopilla kävi iloinen yllätys kun sisäänpääsy olikin vain 18 ¤ ja siitä vielä tanssiseuran suselin kortilla 2 ¤ pois niin sisään sitten 16 eurolla, mukavaa lompakon kannalta.

Siinä jonkun aikaa tanssittiin alkutunnelmissa lavalla kohtalaisen väljällä lavalla vielä.

Tästä alkaa sairaskohtauksen selostus, joka ei välttämättä sovi herkille, hyppää vaan silloin yli :

Sitten yhtäkkiä daamini sanoi, että joku on saanut sairaskohtauksen. Kiirehdimme heti orkesterilavalle päin vasempaan seinän viereen, jossa makasi mies pitkin pituuttaan maassa kylkiasennossa. Lähellä näkyi, että hänen oikea silmäkulmansa oli hieman auki ja jostain oli tullut verta lattialle vähän ja myöhemmin selvisi, että takaraivosta tuli pieni lammikko verta lisää lattialle.
Mutta heti päästyämme miehen viereen daamini tarkisti miehen sykkeen kaulasta ja sitä ei ollut, sydän oli siis pysähtynyt, joten hänet käännettiin heti selälleen. Daamini aloitti voimakkaat sydänelvytyspainallukset hartiavoimin rintalastan kohdalta 20 painallusta peräkkäin nopeaan tahtiin.
Orkesteri kuulutti lääkäriä paikalle jos joukossa olisi sellaista. Siihen tuli heti myös nuorehko mies ja heti painallusten jälkeen nuorehkoa miestä pyydettiin puhaltamaan kaksi kertaa ja näin hän teki vuorostaan. Painantaelvytystä jatkettiin sitten heti 20 kertaa ja kaksi puhallusta ja pian toinen nainen jatkoi vuorottelulla painantaa. Vyö avattiin ja samoin kiristävät napitukset, joka olisi aivan alkutoimi, mutta siinä kiireessä jäi hieman tänne pidemmälle.
Siinä melkein heti tuli paikalle paikan kassarouva, joka ilmoitti kaikille elvyttäjille, että ambulanssi oli tilattu ja tulossa.
Aluehälytyskeskuksen ilmoituksen vastaanottaja kysyi paikan osoitetta ja potilaan tilaa, jota rouva siinä sanoi puhelimeen ja ei luvattu katkaista tätä puhenlinyhteyttä lisätietojen ja ohjeiden saamiseksi ja antamiseksi. Siinä sitten kysyttiin onko kukaan hänen kanssaan ja eräs rouva ilmoittautui siitä ja hältä kysyttiin onko jotain sairauksia tai lääkitystä ja ilm. al.häl. päivystäjää varten joka sitten antoi ohjeita. Ilmeisesti potilaan tilaa pyrittiin selvittämään tarvitaanko Medi Heliä apuun ja lääkäriä sekä hoitajaa siitä. Medi Heli sitten tulikin jossain vaiheessa.
Välillä potilas korahti ja nuorehko mies (lääkärikö) sanoi " Hyvä te saitte hänet henkiin ". Potilas alkoi ilmeisesti heikosti hengittämään ja sydänkin alkoi ilmeisesti toimimaan ainakin välillä.
Sitten eräs mies kysyi voiko hän auttaa mitenkään siinä elvytyksessä ja sai pian vuoron hartiavoimin voimakkaaseen painantaelvytykseen.

Lavan henkilökuntaa oli hyvin paikalla ja järjestysmies ohjasi meitä katsojia kauemmaksi, että elvytystä antavilla olisi reilu toimintatila.
Jonkun ajan päästä tuli opastettuna ensihoitoryhmä laitteineen ja kun elvytys meinattiin lopettaa he pyysivät sitä jatkamaan ja järjestelivät nopeasti tarvittavat tarvikkeet potilaan ympärille. Potilas alkoi saamaan maskin avulla hengitysilmaa (happeakinko?), antureita laitettiin hänen rintaansa kiinni. Monitorista sitten näkyi sydänkäyrä (ainakin myöhemmin) ja mielestäni potilas sai ainakin yhden sähkösydänkäynnistyksen.
Siitä sitten siirryimme sivummalle salin päähän katsomaan tapahtumia.
Hänelle laitettiin tippa suoneen käsivarteen eli veri virtasi silloin. Potilaan tila tasaantui jonkin ajan kuluttua niin, että hänet siirrettiin varovasti ambulassiin. MediHelin lääkärin johdolla hoitoa jatkettiin ambulanssissa kohtalaisen pitkään. Vaikka sydän olisikin saatu käyntiin siinä on kammiovärinävaara ellei tahdistus ole kunnossa ja sitä sitten sähkökäynnistyksillä tarvittaeesa yritetään korjata, mutta aina se ei onnistu ja potilas voi kuolla kuten keväällä toisessa tanssipaikan sairaskohtauksessa kävi. Sydämessä voi olla myös tulppa ja jos sitä ei saada liuotettua voi käydä samoin.
Ruusulinnassa pelastui ja sai sydämentahdistimen sitten.
Siinä sitten lueteltiiin useampien autojen rekisterinumeroita useita kertoja, joita piti siirtää, että MediHeli pääsee nousemaan. Laskupaikka oli varsin ahdas autojen lähistöllä, eikä ilmeisesti riittävää tilaa ollut ennen autojen siirtoja nousulle. Vihdoin ambulassikin pääsi lähtemään ja sitten helikoperi nousemaan poislähtöön.

Kaikille ensiaputaidot ovat tärkeitä, ettei tapahtuman tullen menetä toimintakykyään tietämättömänä ja kanssaihminen ei saa riittävää apua ensihetkistä alkaen, jotka ovat tosi tärkeät.
Seuraava elvytettävä, tapaturman uhri, kolarin uhri, hukkunut pelastettava tms. voi olla lapsesi, puolisosi, vanhempasi, isovanhempi, ystäväsi tai muu satunnaisesti tilanteessa kohdattu henkilö joka tarvitsee apuasi ja voi olla, ettei silloin ole edes muita paikalla avustamassa kanssasi.
Milloin tahansa voit myös itse joutua tilanteeseen missä noita taitoja tulisi jonkun hallita elämäsi pelastamiseksi.

Osa 2

Tästä jatkuu tanssikertomukseni ;

Orkesteri vaihtui sitten kun asiat oli lavalla saatu järjestettyyn kuntoon ja orkesteri Reijo Taipale ja Jani Helenius Roulette&Kukka Kiri jatkoivat. Kukka Kiri sitten mainitsi tuosta sairaskohtauksesta ja, että tällainen kuuluu elämään. Sitten tämän ikävän mieliä järkyttäneen tapauksen jälkeen jatkettiin iltaa hieman apeissa tunnelmissa aluksi, mutta pikkuhiljaa tunnelma siitä parani.
Kukka Kiri lauloi nätisti ja oliko se Kultainen harmonikka kilpailun voittanut Jani Helenius (vuosiluku ei jäänyt mieleen) soitti muiden mukana orkesterissa monipuolista tanssimusiikia tanssittaviksi meille kaikille.

Sitten orkesteri vaihtui jälleen La Stradaksi ja he toivottivat sisään kestosuosikin Anita Hirvosen. Anitan tukka oli entisensä " hieman " laajalla kampauksella ja kuulemma aivan ikioma. Tämä ammattimiesten orkesteri-joukko soittaa mielestäni Suomen parhaimmistoon kuuluvaa monipuolista Tanssimusiikkia. Samalla tasolla suunnilleen on Tulipunaruusut. Anita lauloi sydämeenkäyvästi ja itsensä kokonaan likoon laittaen ja siltä se aina Anitalla kuulostaakin. Välillä laulaja itsekin liikuttui kyyneliin asti, joka on mitä suurimmassa määrin inhimillistä ja minä ainakin annan sille arvoa kuten Reijo Taipaleellekin.

Tässä välissä oli pakko mennä kahville, ettei mene liian myöhäksi eli Reiska lavalle. Kahvion herkullinen tiski houkutteli mitä upeimmista leivonnaisista ja leivistä. Valinta osui kampaviinerin ja mansikkaviinerin kohdalle kahvien kanssa. Hinta niille oli tosi edullinen vain 7 ¤, joka oli vain 0,50 senttiä enemmän kuin viimekesän huippuedullinen kahvi+viineritarjous (3 ¤). Tämän edullisuuden kyllä muistan.
Paikalla oli alta 10 romaania nuoria naisia sekä miehiä. Heillä oli todella siistit vaatteet päällä kaikilla ja käytös oli hyvä. Naisilla valkoisella pohjalla kultaa sädehtivät yläosat. Miesten tukat oli viimeisen päälle parturoitu siistiin tyylikkääseen malliin. Tietenkin he olivat tulleet fanittamaan Reijo Taipaletta kuten hänen tultuaan kävi tavan mukaan ilmi.

Mukavasti kerkisimme sitten kahvin jälkeen katsomaan Reijo Taipaleen aloitusta ja jatkoa. Reijo aloitti reippaasti settinsä ja toivotti herrasmiestapansa mukaan kaikki tervetulleiksi viettämään hyvää juhannusta Mäntsälän lavalla tanssien.
Itsellenkin se oli jo aika mones kerta. Pian saimme kuulla upean Tähdet meren yllä ja muita kuolemattomia Reijon kappaleita. Tanssilajit vaihtelivat ja tunnelmat niissä laulujen myötä pysyivät korkealla. Etenin Tangojen aikana oli tosi upeaa fiilistellä ja muidenkin etenkin Rumbaa tanssien.

Anita ja LaStrada tuli sitten taas vuoroon Reijon kuulutuksesta. Anita tuli Reijoa tervehtimään ja vaihtoivat poskisuudelmat keskenään yleisön edessä jonkun setin vaihdon aikaan. Nämä raskaansarjalaiset olivat kuulemma jo kolmatta kertaa Mäntsälässä yhtä aikaa esiintymässä (olikohan se sitten Juhannuksena?)
Anita siinä sitten lauloi sydämensä pohjasta loisto-orkesterin rytmikästä tanssimusiikkia, jota myöskin oli niin miellyttävää tanssia.
Mainitsi, että on ollut ilman alkoholia vuodesta 1975, joka on hieno ja upea saavutus.

Reijo Taipale lauloi sitten vuoronsa kappaleet kaikki minulle ainakin upeana esityksinä. Vaikka Reijo kuulutti pariinkin otteeseen LaStradan lavalle taputuksin ei häne omat aplodinsa loppuneet vaan hän lauloi sitten Iki-upean Satumaan lopuksi ja Hopeinen kuu :n .

La Strada tuli sitten lavalle Reijon toivomien läpytysten kera ja heidän juontajansa aloitti puheensa sanomalla " Mestari " tuo hienotunteisuus ja arvonanto oikealle Suurelle taiteilijalle lämmitti sydäntäni suuresti.

Sitten yleistä illasta lavan koivuparkettilattia pelasi hyvin samoin kovaääniset pääoven päädyssä. Tällöin musiikki ei ollut liian kovalla orkesterin päässä vaan jakautui mukavasti hyvin kuuluen loppupäähänkin asti.
Kokkoa ei ollut näin kuivalla maalla ja palovaaran takia.
Männistössä olisi ollut tosi korkea kokko ja sisä- ja ulkolavoilla omat orkesterinsa. Kertookohan kukaan siitä täällä ? Siellä tulen käytöstä vastasi lavan pitäjänä VPK.
Reijon lopetettua oli poislähdön aika. Moottoritielle eteläänpäin mennessä heti alusta alkaen näkyi suuri täysikuu, oikein superkuu joka näkyi välillä pilveillen koko kotimatkan ajan.

Mitä upein Juhannus Mäntsälän lavalla Anita Hirvosen ja Reijo Taipaleen ja ork. laadukkaasti esiintyen ja painuen sydämiimme.

t. Andreas pks

Mikäli kirjoitus sisältää asiavirheitä niitä voi ystävällisesti korjata

Kirjoittajan avainsanat: Mäntsälän lava, Reijo Taipale, Anita Hirvonen

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu