TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Ajoitukset pielessä? (Jora 2013-04-04 13:03)

Ajoitukset pielessä?

Jora
2013-04-21 15:59

Minusta tuntuu, että kukaan ei ole vielä tämän pitkän "jauhamisen" aikana ymmärtänyt, mitä ajan takaa. Täysi syy lienee myös väittää, että ohjaajienkaan selitykset eivät mene perille läheskään kaikille. Olen yrittänyt lähestyä asiaa monesta suunnasta, mutta turhaan.

Tuo on tuttua, että askelia numeroidaan ainakin kirjallisuudessa juoksevilla numeroilla olematta sidoksissa musiikin numerointiin. Valitettavasti tämä ei liity ongelmaani.

Ongelma on se, kun oman tulkintatapani vuoksi olen tanssinut esimerkiksi cha chaan askeleet (23 4&1) rytmiin "hidas-hidas-hidas-nopea-nopea", missä "hidas" on koko iskun mittainen askel ja "nopea" ajallisesti puolet siitä. Ongelmaksi sen havaitsin vasta, kun ajoitukseksi on väitetty "hidas-hidas-nopea-nopea-hidas".

Tuon jälkimmäinen "malli" tuntuu ihan järkevältä, jos viivästäisin hitaiden askelien painonsiirtoa kohdista 2,3 ja 1 puoli iskua eteenpäin eli kohtiin 2,5 3,5 ja 1,5. Hetket 1, 2, 3, 4 ja & tarkoittavat musiikista kuuluvia iskuja (sykäyksiä).

Askeleella ymmärrän olevan ainakin 2 vaihetta: jalka eteen (tai johonkin suuntaan) ja paino jalan päälle. Näin hitaille askelille, nopeilla askelilla nuo vaiheet voi ajatella samanaikaisiksi.

Yksi vääriä ymmärryksiä aiheuttava tekijä voi olla siinä, kun usein harjoitellaan ohjaajan laskeman (huutaman) tahdin mukaan. Mutta ei sitten kerrota miten se tahdin laskenta on yhteydessä musiikkiin. Esimerkiksi laskentatavan "Hi-das" tai "Yk-si" voi ymmärtää selkeästi ainakin kahdella tavalla: musiikin kuuluva isku osuu ensimmäiselle tavulle tai yhtä hyvin sille toiselle tavulle. Lisäksi näitä laskentatapoja voi olla mitä kummallisempia. Helppoa siinä ohjaajan laskussa on pysyä mukana, kun näköaistikin on käytettävissä. Välttämättä ei kuitenkaan tajua, onko joku askel hidas vai nopea. Mutta sitten musiikkiin mentynä voi olla ihan hukassa olematta siitä tietoinen.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu