TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Ajoitukset pielessä? (Jora 2013-04-04 13:03)

Ajoitukset pielessä? Ehkä käsitteetkin

Jora
2013-04-12 12:15

Kiitos kirjoittajille. Muutama hyvä kommentti on tullut, mutta epävarmuus jatkuu edelleen.

Antti-81:

1 = ensimmäinen kuudestoistaosanuotti, ensimmäinen kahdeksasosanuotti
e = toinen kuudestoistaosanuotti
& = kolmas kuudestoistaosanuotti, toinen kahdeksasosanuotti
a = neljäs kuudestoistaosanuotti

Minulle nuottikäsitteet eivät ole tuttuja, joten saatan ymmärtää ihan väärin. Erityisen oudolta tuntuu, jos perusisku (askel) voi viivästyä jopa puolet perusiskujen välisestä ajasta (toki viiveellä tanssimista opetetaan joissakin lajeissa). Ilmeisesti olisi ollut parempi merkitä näin

1 = ensimmäinen kuudestoistaosanuotti - ensimmäinen kahdeksasosanuotti
e = toinen kuudestoistaosanuotti
& = kolmas kuudestoistaosanuotti - toinen kahdeksasosanuotti
a = neljäs kuudestoistaosanuotti

jos on kysymys vaihteluvälistä (kuten oletan tarkoitetun) eikä kahdesta vaihtoehdosta. Vai sisältääkö tuo nuottikäsite jo itsessään vaihteluvälin? Tulisi aika looginen merkintätapa, jos myös e:n ja a:n kohdalla sallittaisiin vastaava liukumaväli. Päivin antaman tiedon mukaan "a":lla olisi runsaammin liukumaa jättäen "&"-aluueenkin sisälleen eli perusiskun puolivälistä loppuun asti.

Cha cha chaan ajoitus

Lähdin aikaisemmin miettimään millä ajoituksessa cha chaata pitäisi oikeaoppisesti tanssia. Eli kumpiko se on näistä (vai joku muu)?

Cha cha chaa askellus NMM 1-------2-------3-------4---&---1-------2 (loogiselta tuntuva tapa)
Cha cha chaa askellus MMN 1-------2-------3---&---4-------1-------2 (logiikan vastainen tapa)

M= tuplanopea, N= nopea

Matin kirjoituksesta ymmärsin ensinmainitun oikeaoppiseksi (ja sitä olen noudattanut 15 vuotta). Antti-81 taas näyttäisi olevan toisena mainitun mallin kannattaja. Voiko olla mahdollista, että merkintä 4& ei tarkoitakaan, että ensin otetaan askel 4-iskulle ja toinen askel siitä puolen iskun päähän? Sekä Antti-81 että Matti puhuivat nelosiskun jakamisesta. Mielestäni tämä antaa ymmärtää, että se iskujen väliin tuleva askel on silloin nimenomaan 3:n ja 4:n puolivälissä. Joko pitäisi alkaa opetella tätä "uutta" ajoitusta? Vastaava muutos myös hitaan valssin &-ajoituksiin. Muutaman kokeilun olen jo tehnyt ja tulokset ovat enemmän positiivisia kuin negatiivisia (tai siis seuraaja tuntuu tulevan sujuvammin perässä). Toisaalta tuntuu kyllä epäilyttävältä tanssia eri rytmiin kuin musiikki sanoo (cha cha). Hitaassa valssissa ei vastaavaa ongelmaa ole, kun musiikista ilmeisesti kuulee vain 1 2 3.

Vielä varmistava kysymys? Koska iskun aika alkaa ja päättyy? Omassa ajattelussa isku/askel ja sen aika on ollutta ja mennyttä, kun kyseiselle iskulle on paino siirretty. Kuinkahan paljon väärinkäsityksen mahdollisuuksia voi sanallisista ilmaisuista syntyä?

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu