TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Polkan askelista (Marko71 2013-02-28 12:32)

Suomalainen polkka

Matti Jokinen
2013-03-16 13:09

Voin olla väärässäkin, mutta aika monen Suselin ohjaajakurssien läpikäyneen olen kuullut maininneen että aavistuksen eriaikaista olisi.

Olen kuullut, että jossain on opetettu niin, mutta kansantanssipiireissä en ole koskaan törmännyt muunlaiseen ohjeeseen kuin siihen, että ykkösellä jalat tulevat lattiaan samanaikaisesti. Kirjoitettuna tämä ohje löytyy esimerkiksi Tanhuvakasta ja uudemmasta Tanhuaskelikot-kirjasesta.

Sellainen "padam" ääni olisi kuultava.

Jalkojen eriaikaisuuden lisäksi tuohon sisältyy ohje, että lattiaan tulosta pitäisi kuulua ääni. Jos ääni kuuluu, lattiaan tulo on epäelastinen ja kuluttaa tarpeettomasti energiaa (tästä lisää tuonnempana). Tehosteena käytetyt polut ovat poikkeus, mutta niitä tehdään sen verran harvakseltaan, etteivät ne horjuta energiatasetta.

Kun kysymys on tanssista, jota on tanssittu 150 vuotta ja joka on koko ajan ollut suosittu, en lähtisi korvaamaan sitä omatekoisella muunnelmalla miettimättä ensin, mitä ihmiset sukupolvesta toiseen ovat tanssista hakeneet ja miten tanssi on kehittynyt vastaamaan toiveita. Suomalaisen polkan idea on selvästi pyrkimys nopeuteen, sekä musiikissa että tanssissa. Kerrotaan, että polkkaan on aikoinaan kokeiltu monenlaista tanssitapaa. Nykyisin vallitseva tapa lienee seuloutunut joukosta siksi, että sillä pystyy tanssimaan nopeasti ja silti kevyesti.

Asian havainnollistamiseksi kuvasin sen lupaamani videon nelinkertaisesti hidastettuna ( http://tanssi.net/fi/lajit/polkka.html). Kuvaus toteutettiin vähin valmisteluin ja tulos on siksi teknisesti epätyydyttävä, mutta tekniikka näkyy, ja videossa on myös ääni. Tanssijat ovat hyvin harjaantuneita polkan tanssijoita, ja kuten voi odottaa, he tulevat ykkösellä alas samanaikaisesti molemmille jaloille. Mielenkiintoisin havainto on, mitä tapahtuu sen jälkeen. Tanssijat nousevat uudestaan ylös seuraavalle askeleelle, ja kuvasta näkyy mielestäni selvästi, että molemmat jalat antavat vauhtia ylöspäin, mutta tanssijat eivät näytä varsinaisesti ponnistavan ylöspäin vaan he pikemminkin pompaavat lattiasta elastisesti, kuin kumipallo. Aistinvaraisten havaintojen (mukaanlukien tuntoaistmukset tanssissa) perusteella tulkitsen tapahtuman niin, että tanssijoiden jalat ottavat alastulossa vapautuvan energian talteen ja käyttävät sen seuraavaan nousuun ilman että lihasten tarvitsee tehdä paljoakaan työtä. Lihakset ovat jonkin verran kimmoisat, mutta verkosta löytyneiden lähteiden mukaan jänteet ovat ne, joihin suurin osa energiasta varastoituu tilapäisesti.

Luonnossa ehkä havainnollisin esimerkki tämän tekniikan soveltajista on kenguru, jonka liikkumistapa kuulemma on varsin taloudellinen, vaikka se saattaa näyttää päinvastaiselta. Eikä ole sattuma, että kenguru hyppii tasajalkaa.

Jos jalat tulevat ykkösellä lattiaan eriaikaisesti, tämä tekniikka ei toimi: jalkojen pitäisi kimmahtaa eriaikaisesti, mutta se ei onnistu, koska ne ovat molemmat kiinni samassa vartalossa. Eriaikaisella alastulolla tanssivilla on kuulemma vaikeuksia erityisesti nopeassa polkassa, joka tasatekniikalla on kevyempää kuin hitaampi polkka.

Kirjoittajan avainsanat: suomalainen polkka

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu