TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tarkennuksia tangoon (Kaminiitto 2013-03-12 13:24)

Tarkennuksia tangoon

Kaminiitto
2013-03-12 13:24

Kuka tahansa voi löytää tanssiympyröistä uuden sosiaalisen elämäntavan ja samalla herää kysymys: "Kuinka oli mahdollista elää ilman tanssia?" Hienot muoti- ja tekstiililiikunnat tahtovat jäädä tilapäisiksi ja niiden harrastaminen sattumanvaraisiksi. Tansseihin sen sijaan voi mennä missä vaatteissa tahansa, kunhan musiikin soidessa rinta painuu rintaa vasten. Tanssipiireissä Buenos Airesissa viimeisten 30 vuoden aikana tanssin luonne ja tanssietiketti on muuttunut uskomattomasti.

Milonga on sekä tietyn tyyppistä tanssimusiikkia että tanssipaikka yleensä. Suomessa sanotaan, että mennään tansseihin, Argentiinassa mennään milongaan.

Mitä tango sitten on? Ensinnäkin se pitää sisällään kolme eri rytmilajia: tango, valssi ja milonga. Ne, jotka käyvät säännöllisesti tansseissa, edellyttävät hyvistä tansseista, että kaikki rytmilajeja soitetaan. Toiset haluavat tanssia esimerkiksi valssit tiettyen henkilöiden kanssa ja tangorytmit toisten kanssa.

Käsitteistä sen verran, että tandan olen kuvitellut olevan ne peräkkäiset tanssikappaleet, jotka tanssitaan saman parin kanssa ja jota on haettu tanssimaan. Suomessa kaksi kappaletta peräkkäin. Usein tangotandassa peräkkäin on neljä tangoa; valssi- ja milongatandoissa on kolme valssia tai milongaa vastaavasti. Kunkin tandan väliin soitetaan noin puoli minuuttia taukomusiikkia (salsa, jive..), jota ei tanssita vaan sen aikana vaihdetaan paria. Tandat soitetaan usein toistuvana settisarjana: kaksi tandaa tangoja (2x4 kappaletta tangoja), yksi tanda valsseja (3 kappaletta), kaksi tandaa tangoja (2x4 kappaletta tangoja) ja lopuksi yksi tanda milongoja (3 kappaletta). Ilmeisesti tähän tulee sen verran lisäystä, että tandalla tarkoitetaan samatyylistä teemaa, joka voi koostua tietyn orkesterin sävellyksistä. Tango tanda voi siten koostua de Di Sarlin tai Pugliesen 4 - 6 tangosta tai levyltä soitettuna usein saman orkesterin instrumentaalikappaleita. Ilmeisesti tanda voi koostua myös saman orkesterin tango, valssi ja milonga rytmeistä.

Ehkä on yllättävää, ettei monilla kuuluisuuksilla ollut ollenkaan milongarytmejä. Täallaisia oliva mm. Gardel, Julio Sosa, Hugo del Carril, Edmundo Rivero ja el Polaco Goyeneche.

Sitten on tuo tanssiin haku katsekontaktia käyttäen (cabeceo) eli odotetaan, jotta toivotun hakijan katse pysähtyisi omalle kohdalle, jotta voidaan nyökyttää sopivan voimakkaasti. Tämä on enää vain yksi tapa hakea, toinen on länsimaista hapatusta eli voidaan kevyesti koskettaa olalle ja kysäistä tanssiin halukkuutta tai muutoin vain kumartaa.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu