TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kanta- vai päkiäaskel (Leevi 2013-02-02 0:00)

Yhteys pariin, musiikkiin, lattiaan, kehoon ja sisimpään

Päivi
2013-02-03 15:04

"Ohimennen tässä ketjussa oli mainittu tämä vapaan tanssin onnistumisen erittäin tärkeä edellytys: vienti-seuraaminen toimii, ja myös musiikin ymmärtäminen ja tulkinta."

Kyllä. Keskustelussa se on toki esille tullut.

"Tuskin nainen voi kuitenkaan ihan vapaasti mennä "musiikissa" ollessaan viennissä."

Ei. Eikä voi mieskään. Ihan täysin vapaasti, niinkuin yksin tanssiessaan. Mutta ei ole tarkoituskaan, koska on kyse paritanssista. Paritanssissa tanssitaan suhteessa pariin. Mutta ei välttämättä pelkästään niin, että mies vie ja nainen seuraa, vaan myös niin, että nainen voi täydentää miehen aloittamia juttuja ja mies reagoi naisen tanssiin. (Tai, parille niin sopiessa, jopa viejää hetkittäin saumattomasti vaihdellen.)

"Käsittääkseni "vapaa tanssi" ei sulje viejän osaamisesta vakioituja/vakioituneita lajeja, niiden tekniikoita tai kuviota."

Ei tietenkään. Tanssilajit ovat syntyneet ilmentämään musiikkia, joten niissä ei ole missään nimessä mitään väärää. Pitää vain muistaa, että ne eivät ole ainoa oikea vaihtoehto, joten niistä ei pidä tehdä kahletta itselleen, vaan luottaa enemmän siihen, mitä itsestä kumpuaa.

Tanssilajien ja tanssitekniikoiden opettelulla laajennamme itseilmaisumme mahdollisuuksia.

"Kuviot ja jopa perusliikkuminen tapahtuvat aivan liian yleisesti ulkomuistista, miehillä ja naisilla, yhteys/kommunikaatio puuttuu."

Jep. Tanssi on täynnä yhteyksiä. Ensimmäisenä tulee mieleen yhteys pariin, ja toisena varmaan yhteys musiikkiin. Tanssiteknisesti ajateltuna tanssijan yhteys lattiaan on myös tärkeä. Mutta meillä pitää olla yhteys myös omaan kehoomme, ettei raajat ole vain erilliset sakarat, jotka heiluvat tuossa torson ympärillä, vaan että raajojemme liikkeillä olisi yhteys keskikehomme liikkeisiin. Ja tämän lisäksi meillä pitäisi löytää tanssiessa yhteys myös itseemme, sisimpäämme. Tämä on se ehkä vaikein, ja myös vaivaannuttavin aihe (ainakin suomalaisille). Mutta myös antoisin, kun sen hetkittäin löytää! :)

Mutta tanssitaanpa sitten perusaskelia ja peruskuvioita, täysin villiä ja vapaata häröilyä tai jotain tältä väliltä, tärkeintä olisi, että musiikki olisi tanssijoiden keskustassa ja kumpuaisi sieltä vartaloon ja vartalon kautta käsiin ja jalkoihin. Tätä niillä tanssitekniikkaharjoitteillakin haetaan, mutta ulkoisempaa reittiä. Meidän itse täytyy puhaltaa _henki_ niihin liikkeisiin!

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu