TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kanta- vai päkiäaskel (Leevi 2013-02-02 0:00)

Oppiminen ja tanssiminen

Mustapekka
2013-02-02 14:52

Oppiminen on tietoisuuden käyttämistä siihen, mitä tanssiessa ollaan tekemässä. Tavallinen tanssiopetus ei perustu Montessorin tai Steinerin metodeihin, vaan oikean suorituksen tekemiseen opettajan antamien ohjeiden mukaan. Opettaja annostelee kannustaan tiedon nektaria oppilaiden astioihin. Aivot käskyttävät kehoa ja raajoja liikkumaan annetulla tavalla. hhnn. Prosessi pannaan käymään.

Tanssiminen tapahtuu suurimmaksi osaksi tiedostamatta. Kehon viisaus tuottaa perusliikkumisen ja pää saa ilmaista kyytiä oppilaaltaan. Päällä on tanssissa paljon muita tärkeitä tehtäviä, kuten mahdollisen supliikin luominen, ympäristön aistiminen, tanssiväylän luoviminen, kuunteleminen ja aikaikkunan antamiin ehdotuksiin reagoiminen.

On selvää, että kaikkia tanssimisessa tarvittavia valmiuksia ei voi kaataa opetuksessa oppilaan päähän, vaikka niin toivottaisiinkin. Mutta kun saa valmiudet alkaa tanssia, on tanssijan vastuulla, miten antaa taidonsiemenet kasvaa. Omaehtoisen tanssityylin opettaminen ei oiken luonnu ryhmäopetuksessa. Esimerkkinä tulee mieleen puheet musiikin tulkinnasta. sitäkin opetetaan, mutta usein se jää joksikin ulkokohtaiseksi jähmettymiseksi erikoiseen asentoon fraasin lopussa tai tanssidepaatin arsenaaliksi ilman sisältöä. Kun sen kaiken oppii ja kun sen kaiken unohtaa, jää jäljelle oma tanssi. Minulle sitä on jäänyt Arstilan, Kontturin ja Tahvanaisen mukaan 1-2/4 jäljelle, vaikka leikinkin huonoa unohtajaa.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu