TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Osaatko tansseja, vai osaatko Tanssia? (Päivi 2013-02-02 2:29)

Kursseilla opetettiin tansseja, mutta halusin oppia Tanssimaan

Päivi
2013-02-02 14:45

"Mutta kuitenkin perusaskel on se, mistä minä tunnistan tanssilajit toisistaan."

Mutta kuinka tärkeää seuratanssitilanteessa on erottaa tanssilajeja toisistaan? Tanssin pitäisi kummuta sisältä päin, ei ulkoa päin, toisten määrittelemänä! Kun tanssi tulee sisältä päin, lähdet ilmentämään kuulemaasi musiikkia, et toteuttamaan jotain opettelemaasi lajia.
Mietipä joskus, mitkä ovat ne musiikin elementit, joita kunkin tanssilajin "perusaskel" on kehittynyt ilmentämään.

Tanssilajien harjoittelu on hyvää harjoitusta siihen, että saat kehoosi lisää potentiaalia ilmentää kuulemaasi musiikkia.

"Perusaskel täytyy olla hallussa ennen kuin sen päälle voi rakentaa mitään eläytymistä musiikkiin."

Olen eri mieltä. Jos tanssi on yhteydessä musiikkin ja vienti-seuraaminen on kunnossa, voidaan eläytyä musiikkiin, vaikkei olisikaan perusaskelta, minkä päälle rakentaa. Toki, mitä enemmän vaihtoehtoja molemmat tanssijat ovat kehoonsa tallentaneet, sitä enemmän heillä on vaihtoehtoja, mistä ammentaa.

"Perusaskeleeseen pitäisi pystyä palaamaan mistä tilanteesta vaan, miltä iskulta hyvänsä, etu- tai takaperin liikuttaessa. Ja täytyisi pystyä viemään myös pari takaisin siihen perusaskeleeseen."

Niin, jos haluaa tanssia tiukasti jotain tiettyä tanssilajia...

"Jos ei tähän pysty niin täysi fiasko siitä tanssista tulee."

Niin, jos toinen haluaisi eläytyä vapaasti musiikkiin, mutta toinen yrittää mennä tiukasti jotain tiettyä tanssilajia. Jos tanssista tulee fiasko, silloin on vienti-seuraamisessa (joko taito- tai tahto-)ongelmia.

" Mutta minä kirjoitin nyt lavatanssista jossa musiikki on tietynlaista."

Tuli mieleen yksi tanssi Riutalla viime tai toissa kesänä. Musiikkina soi joku vähän sambahtavan tyyppinen lattari-iskelmäbiisi. Aloitimme (ennestään tuntemattoman) parini kanssa jonkin sortin samballa. Hetken kuluttua huomasin, että olimmekin vaihtaneet buggimaiseen kuviointiin, edelleen kehostamme musiikin sambamaisuutta ilmentäen. Lopulta huomasimme päätyneemme chachan tyyppiseen askelrytmitykseen ja kuviointiin, edelleen samba kehossamme. Ja meillä oli aivan järkyttävän hauskaa! :D "Lajit" eivät syntyneet valintojen tuloksena, vaan ne vain kumpusivat kehosta ja tilanteista, kun molemmat tanssivat musiikkia, eivätkä miettineet lajia. Ja tietenkin tämän onnistumiseen vaadittiin se, että molemmat kuuntelivat musiikin lisäksi toisiaan.

Lavoilla soitettavat musiikit ovat harvoin puhdasoppisesti jotain "lajia". Miksi siis tanssinkaan pitäisi olla? Varsinkin kun samasta musiikista voi poimia eri elementtejä ilmennettäväkseen ja samojakin elementtejä voi ilmentää useilla tavoilla.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu