TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssimusiikin monipuolisuus = tanssilajien määrä? (Ville-v 2012-12-08 11:01)

Musiikin (ja tanssin) teoriaa - Painolliset iskut, rytmi ja svengi

Lutukolli
2012-12-17 16:09

Eikö monessa afro-amerikkalaisen musiikin lajityypissä, kai varhaisen jazzin perintönä, löydy 4/4-rytmissä voimakas paino toisella ja neljännellä tahdinosalla. Tätä vauhdikkaan etäänpäinmenon antavaa vaikutelmaa, "back-beat" -iskutusta, on käytetty yleisesti muussakin populaarimusiikissa.

Ainakin jazzista on sanottu että vaikka kakkos- ja nelosiskut määräävät rytmin, ei se merkitse sitä että ykkönen ja kolmonen eivät olisi vahvoja tahdinosia. Mutta niiden vahvuutta ilmennetään soittamalla ne esimerkiksi synkopoiden hieman ennen pää- ja sivuiskua.

Ruotsalainen musiikkitieteilijä Ingmar Bengtsson on suorittanut 1960-luvulla tutkimuksia millaista musiikkia tavallinen kuuntelija piti rytmiltään täsmällisesti soitettuna tai svengaavana. Tutkimuksissa havaittiin ettei objektiivisten mittausten mukaan täsmällisemmin soitettua musiikkia koettu rytmisesti kiihoittavana. Rytmikkäimmäksi tai svengaavimmaksi koettiin sekä klassisessa että kansan-, ja jazzmusiikissa suhteellisen epätäsmällisesti soitettu, mutta sävelen kestoa muuntamalla pienillä temponvaihteluilla eläväksi aikaansaatu musiikki.

Jazzmusiikissa Bengtssonin tutkimuksessa svengaavimmaksi koetiin Billie Holidayn esittämä Sweet Georgia Brown -kappale. Matemaattiseti täsmällisesti rytmiin soitettuun verattaessa Holidayn esittämässä kappaleessa yksittäessä 4/4-tahdissa vain neljäs neljännes osui jokseenkin paikalleen. Muuten jokaisessa tahdissa oli pieni kiihdytys ja vastaava hidastus, jolloin neljäsososien yhteiskesto pysyi vakiona ja tempo muuttumattomana.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu