TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Sinitavas soitta upean monipuolisesti, edelleen (Tanssitaikaa 2012-12-06 12:54)

Musiikin teoriaa - Fraasit ja säkeistöt

Päivi
2012-12-15 13:22

"Fraasin olen oppinut ymmärtämään pääsääntöisesti tahtiparia huomattavasti pidemmäksi jaksoksi (esim. 8, 16, 32 tahtia??)."

MYÖS nuo ovat fraaseja, mutta muunkin mittaisia jaksoja = fraaseja musiikista voi hahmottaa. Mutta usein tanssipuolella tarkoitetaan juuri noita pidempiä jaksoja, kun puhutaan fraasista.

Fraasi on musiikkiterminologiassa yleisnimi mille tahansa jaksolle. Sen lisäksi näille jaksoille on omat nimensä.

Nämä mainitsemasi pidemmät jaksot (kappaleesta riippuen esim. 8, 12 tai 16 tahtia) ovat nimeltään säkeistöjä. Säkeistöjä ovat esim. säkeistö (A-osa = kertova osa), kertosäkeistö (B-osa) ja instrumentaaliosa. Säkeistöt muodostuvat säkeistä (kerrankin jotain loogista!).

http://www.viiri.net/tanssmus/teoriaa.htm#osat

"Juuri koskaan en kuuntele sanoja, yhdenkään biisin sanoitusta en osaa ulkoa. Tietoisuudessa pysyy ehkä 3-5 viimeksi laulettua sanaa, vanhemmat unohtuvat. Runollisista teksteistä on muutenkin vaikeampi hahmottaa lauseita (=fraaseja/säkeitä?). Vielä vaikeampaa ulkomaan kielillä."

Jos sinulla on mikä tahansa laulukirja, vaikka virsikirja, niin sen selailu varmaan valaisee tätä fraasi- ja säkeistöasiaa. Netistä laulujen sanoja löytyy esim. hakusanalla "lyrics".

Fraasi vaihtuu siinä kohdassa, jossa laulajan on luontevaa vetää henkeä. Säkeistöt hahmottuvat katselemalla samanlaisten/samantapaisten osien toistuvuutta kappaleessa.

http://www.viiri.net/tanssmus/teoriaa.htm#fraasi2

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu