TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssimusiikin monipuolisuus = tanssilajien määrä? (Ville-v 2012-12-08 11:01)

Musiikin (ja tanssin) teoriaa - Painolliset iskut

Päivi
2012-12-13 23:23

"En ole ihan varma mitä kaikkea tanssimusiikkia tässä tarkoitat, mutta musiikkilajeista rock'n'rollissa ja rhythm & blueissa"

Toki rock'n'roll ja rythm'n'blues on tanssimusiikkia. Pelkästään kuunneltavaksi tarkoitettu musiikki ei ole tanssimusiikkia.

"parillisia iskuja korostetaan hyvin yleisesti myös mataläänisillä instrumenteilla kuten esim. bassorummulla."

Pelkästäänkö? Ei korkeaäänisempien, kuten esim. virvelin, kera?

"Jos lähdetään pilkkua viilaamaan, niin tämä kohta on hieman tulkinnanvarainen koska vertailukohtaa ei anneta, siis korkeaäänisempi kuin mikä? :-)"

Et tainnut käydä lukemassa tekstiä, josta katkelma oli poimittu? Korkeaäänisempiä kuin soittimet, joilla soitetaan painolliset (1 ja 3) iskut.

http://www.viiri.net/tanssmus/rytmi.htm#rytmi_tunn: "Painollisen ja painottoman iskun voi erottaa esim. siitä, että painolliset iskut soitetaan keskimäärin matalaäänisemmillä rytmi-instumenteilla kuin painottomat iskut
Toisissa kappaleissa tämä kuuluu selvemmin kuin toisissa. Esim. valssi- ja foksimusiikissa tämä toteutuu selvimmin. Foksimusiikkia voidaan siis kuvailla esim. hokemalla "bum-tsi-bum-tsi..." (tasajakoinen) ja valssia hokemalla "bum-tsi-tsi-bum-tsi-tsi" (kolmijakoinen).
Painollista iskua ei välttämättä aina soiteta voimakkaimmin. Joissain tanssimusiikin lajeissa korostetaan vahvasti painottomia iskuja (esim. nelijakoisessa siis 2. ja 4. iskua), mutta tämä korostus tapahtuu yleensä aina jollain korkeaäänisemmällä instrumentilla -> "tsi"."

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu