TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Sinitavas soitta upean monipuolisesti, edelleen (Tanssitaikaa 2012-12-06 12:54)

Musiikin teoriaa - Fraasi

Päivi
2012-12-13 14:44

"en edes ole varma tarkoittiko säe samaa kuin fraasi."

Fraasi voitaisiin suomentaa sanalla jakso. Jakso voi olla pitkä tai lyhyt. Musiikista voidaan hahmottaa eri mittaisia jaksoja: lyhyitä jaksoja, joista taas muodostuu isompia jaksoja. Esim. kaksi tahtia muodostaa tahtiparin, kahden tahdin mittaisen jakson l. fraasin (nelijakoisessa musiikissa kahdeksan iskun mittaisen fraasin, "kasin"). Kahdesta tahtiparista muodostuu myöskin jakso, fraasi (tämä jakso on useissa kappaleissa säe). Jne. Eli termi fraasi ei tarkoita jotain tiettyä jaksoa, vaan ylipäätään _jotain_ - mitä tahansa - musiikin jaksoa.

http://www.viiri.net/tanssmus/teoriaa.htm#fraasi2

Säe ja säkeistö ovat nekin hieman joustavia käsitteitä, mutta terminologiaan löytyy yhtäläisyyttä mm. runoudesta ja laulun sanoituksista. Säkeistöt ovat useamman säkeen muodostamia kokonaisuuksia.

Mutta niin johdonmukaista kuin musiikin terminologia muka onkin, se on loppujen lopuksi hyvin hämmentävää ja toisinaan ristiriitaistakin. Mm. klassisessa musiikissa ja kevyessä musiikissa termien merkitykset voivat olla erilaisia, samoin eri sotinryhmien välillä. Mutta yrittäkäämme löytää näihin selvyyden ja käyttää musiikkitermejä suunnilleen oikeissa merkityksissä. :)

"jos kysytään koska fraasi vaihtuu, en osaa vastata."

Kuuletko, milloin sinun tulisi aloittaa jenkka ja milloin jenkan peruskoreografian pitäisi päättyä? "Jos sais kerran reissullansa nättiä tyttöä halata". Siinä on yksi fraasi/säe.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu