TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssimusiikin monipuolisuus = tanssilajien määrä? (Ville-v 2012-12-08 11:01)

Musiikin (ja tanssin) teoriaa - Painolliset iskut

Päivi
2012-12-13 14:11

"...lukasin vasta kohdan "Perustaidot".

Todetaan: Tanssi lähtee liikkeelle painollisella iskulla. Onko niin, että tämä koskee myös swing-tansseja ja jiveä? Minun korvissa näiden parilliset iskut ovat painollisia."

Tahdin ensimmäinen isku on aina ns. painollinen isku. (Nelijakoisessa musiikissa myös kolmas isku on painollinen/osapainollinen isku.)

Nelijakoisen musiikin toinen ja neljäs isku voi kyllä olla (ja usein onkin) _korostettu_, eli se soitetaan voimakkaammin, esim. virvelillä = backbeat. Ensimmäisen ja kolmannen iskun "nimi" on kuitenkin painollinen isku, siitäkin huolimatta, että toinen ja neljäs isku erottuisivat selvemmin. Mm. laulaja painottaa kuitenkin laulussaan aina tahdin ensimmäistä ja kolmatta iskua, vaikka rumpali korostaisi toista ja neljättä.

http://www.viiri.net/tanssmus/rytmi.htm#rytmi_tunn: "Painollista iskua ei välttämättä aina soiteta voimakkaimmin. Joissain tanssimusiikin lajeissa korostetaan vahvasti painottomia iskuja (esim. nelijakoisessa siis 2. ja 4. iskua), mutta tämä korostus tapahtuu yleensä aina jollain korkeaäänisemmällä instrumentilla -> "tsi"."

Ks. myös http://www.viiri.net/tanssmus/teoriaa.htm#perusrytmi ja http://www.viiri.net/tanssmus/teoriaa.htm#karaktaarikerros > "Backbeat"

Mutta täytyypä vielä tarkentaa juuri tuota lukemaasi kohtaa, kun seuraavan kerran korjailen sivustoa (se on saanut levätä suunnilleen nykyisessä tilassaan siitä lähtien kun sen käsistäni puolitoista vuotta sitten sain...). Paljon olisi paranneltavaa ja tarkennettavaa!

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu