TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kisarannassa (Tangopassion 2012-12-06 11:59)

Tanssimusiikki

Tahdikas
2012-12-06 13:56

Tanssimusiikkia on hyvin monenlaista - vähintään yhtä monenlaista kuin on makuja. Samoin tanssijoiden lähtökohdat tanssin ilon etsimiseen ovat yhtä moninaiset. Tästä eteenpäin kirjoitetaan makuasioista.

Olen tietoisesti pian vuoden ajan välttänyt esimerkiksi Sinitaivaan ja Finlandersin iltoja, koska he eivät musiikillisesti inspiroi yhtään ja heidän iltojaan kiersi aina sama vakituisesti ruuhkainen tanssikoulujoukko. Kyse ei ole siitä, etteivätkö he osaisi soittaa vaan siitä, millä tunteella he soittavat. Otaksun vajavaisella tietämykselläni, että esimerkiksi Sinitaivaan soittajat ovat sinänsä taidoiltaan Sibelius-Akatemian tasoa; he ovat hinkanneet vakiokappaleensa hioutumaan kohti täydellisyyttä. He suorittavat suorittavalle yleisölleen - ns. perfect match, mutta se ei vain ole oma juttuni.

Oma juttuni on tanssia irti todellisuudesta. Vaihtelevaa musiikkia, yllättäviä kappalevalintoja - tunteellista tulkintaa. Mitä siitä jos muutama nuotti painuu poskelleen tai biisi ei kuulostakaan aivan kirjanoppineelta. Tunteella voi korjata kaiken.

Tanssivuoden noloimpia myötähäpeän tunteita on ollut hetki, jolloin yhtä Suomen näkyvimmistä tanssiorkestereista pyydettiin soittamaan yleisön joukossa olleelle päivänsankarille 'Paljon onnea vaan'. No löytyihän se lähes yksinkertaisin mahdollinen kappale sieltä lopulta, mutta vasta muutaman epäonnistuneen aloituksen jälkeen - sitä kun ei ollut opetettu Sibelius-Akatemiassa.

Makuasioitahan nämä kuitenkin lopulta ovat; jokainen taaplaa tyylillään ja jokaisella on mielipiteisiinsä yhtäläinen oikeus. Kukaan ei voi makuasioissa olla oikeammassa kuin muut. Henkilökohtaisena makuasiana arvostan tanssiorkestereilta heittäytymistä, tulkintaa ja tunteita. Se ei tunnu miltään jos ilta toisensa jälkeen on aina samanlainen kuin edellinen.

Lisään tähän loppuun haastavan linkin musiikkiin, joka mielestäni on hyvä esimerkki arvostamistani asioista. Soittajat ja laulaja eläytyvät, rikkovat rajoja, heittäytyvät, improvisoivat ja ennen kaikkea - keskustelevat toistensa kanssa sanattomasti ilman ennalta sovittua kaavaa. Silti kaikki toimii saumattomasti yhteen ilman suorittamista. Mielestäni musiikki on myös hyvin tanssittavaa ja monipuolista, mutta tarkoitus ei ole aloittaa väittelyä miesten (viejien) kyvyistä tulkita erilaista musiikkia spontaanisti.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu