TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Suorittaminen (Nadi 2012-10-05 16:16)

Suorittamisesta luopuminen?

Jora
2012-10-07 12:18

Todella yllättävän nopeita murrosvaiheita tanssiuralla, jos vasta on kolmas vuosi menossa. Minusta 2 tuntia treeniä viikossa on aika pieni määrä, monilla niitä on jopa 10-15h viikossa vuosikausia. Tietysti runsas harjoittelu pakostakin vähentää lavoilla käyntiä. Ihan hyväksyttävä valinta on silti olla myös kokonaan poissa harjoituksista.

Ilmeisesti oma sietokyky on kohtalainen, kun kestän käydä tanssipaikoilla tanssimatta yhtään tai tyypillisesti 2-3 kanssa yhteensä 2-5 kertaa. Uran (17v) alkuvuodet olivat nousujohteisia ja kelpasin monille haettavaksi, toisin kuin nyt, vaikka tanssitaito on saattanut kehittyä, välillä aika suurillakin harjoitusmäärillä, riittämätöntä silti sulavaan toteutukseen. Ehkä aikoinaan kuitenkin harvemmilla oli parempi tanssitaito.

Yhden muutoksen uran aikana olen ainakin havainnut, perinteiset (suomalaiset?) lajit eivät enää erityisemmin innosta (valssi poikkeus). Syrjäisemmillä paikoilla, missä tanssitaan enemmän perinteisemmin, en ole viime vuosina enää viihtynyt, edes katsojan roolissa. Mieluummin vain katselen vauhdikkaampaa menoa, kuin kävelen lähes aina perusfoksia. Tangoa yritin opetella muutaman vuoden, en oppinut, haettaessa silti lähden.

Monia mieluisia kokemuksia aloittelijoidenkin kanssa, jotkut saavat minut viihtymään jo olemuksellaan. Eli missään tapauksessa tanssisuoritus ei ratkaise kaikkea, vaikka helposti keskusteluista on sellaisen vaikutelman saanut. Kyllä ne yksilön muutkin ominaisuudet ratkaisevat paljon, tanssitaito antaa anteeksi puutteita (jokaisella omat tulkinnat näiden suhteen) muissa tekijöissä.

Sille ei taida mahtaa mitään, että lavoilla on välillä kivaa ja joskus kaduttaa koko paikalle tulo. Kaikkia tunteita äärilaidasta toiseen saa kokea, joskus jo yhden illan aikana. Yrittämistä omalla tasolla en ole kokenut ilon esteeksi, paitsi jos jotkut eivät hae luokiteltuaan minut suorittajaksi (pelkkää arvailua). Yleensä se suoritustaso säätyy melkein huomaamatta ja jo aloitusotteet kertovat aika paljon, ainakin sen onko viisainta mennä foksikävelyä vaiko aloittaa lajinomaisesti.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu