TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Makuasioita (Tahdikas 2012-09-02 18:49)

Suorittaminen

Jora
2012-10-01 10:57

Suorittaminen syntyy liian kontrolloivasta itseensä suhtautumisesta. Tällöin ajatukset ovat itsessä ja oman suorituksen onnistumisessa, jolloin tanssipari jää vaille (positiivista) huomiota ja oma tanssin ilokin jää jonnekin taka-alalle. Suorittamisen vastakohdaksi näkisin rennosti "sielulla ja sydämellä" tanssimisen, joka on mielestäni tanssimisen tarkoitus.

Ok, tuon määritelmän mukaan olen mitä ilmeisimmin suorittaja. En erityisemmin tunnista, että ajatukset olisivat itsessä, mutta useinkin tanssin onnistumisessa. Tuskin kukaan vie väkisin jotain ohjelmaansa, jos vastapuoli ei pysy kyydissä. Joskus jotain tiettyä suoritusta jopa vaaditaan. Toisaalta käsittääkseni miehen oma määrätietoinen tanssi olisi jo sinällään mitä parhainta vientiä. Kyllä se tanssipari aina tavalla tai toisella huomioidaan tanssillisesti tai muutenkin, jos vaan taitoja on.

Joskus, hyvin harvojen kanssa, saattaa päästä "sielun ja sydämen tilaan", jossa tanssi sujuu taivaallisesti, ajattelematta. Tanssissa voi olla mukana ne normaalit kuviot, joita muidenkin kanssa heikommalla menestyksellä yrittää toteuttaa. Kävelty HHNN foksikin oikealla käännöksellä täydennettynä saattaa riittää hyvään tuntemukseen. Mutta minimitasolle pudottautuminen ei sinällään takaa onnistumista, valitettavasti viimeksikin kävi näin.

Voisin väittää, että melkein kaikki muutkin kurssitetut ovat "suorittajia". Erityisesti miesten asema ei ole helppoa nykyisessä lajimäärässä ja kuviotulvassa, mitä monet naisetkin tuntuvat haluavan suoritusten puhtauksista riippumatta. Kestäisi vuosia kunnes tanssikansa pääsisi suorituksen asteelta nautinnon tilaan, ja sekin edellyttäisi ettei opeteta enää yhtään uutta kuviota tai oteta uusia lajeja tai variaatioita mukaan.

Musiikin tulkinnan painottaminen vain lisäisi suorittamista ja ajattelemista. Opeteltaisiin samalla tavalla uusia tulkintakikkoja kuin nyt kuvioita, ja ilmeisesti aika pitkällä tämäkin kehitysvaihe on jo menossa.

Todellakaan tanssitaito ei tee suorittajaa. Valitettavasti tanssitaidon oppiminen vaatii nykyvaatimuksilla enemmistöltä 10-15 vuoden työn, tunteina 2000-3000h opiskelua, ja tanssit päälle. Kai se taito on sitä, kun homma onnistuu enemmälti ajattelematta.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu