TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Nordic Rockabilly Cruise 1, lauantaina 1.9.2012 Viking XPRS:llä (Lutukolli 2012-09-07 10:13)

Nordic Rockabilly Cruise 1, lauantaina 1.9.2012 Viking XPRS:llä

Lutukolli
2012-09-07 10:13

Lauantai-iltapäivän parituntisten Ooperan swing-orkesterin teetanssien jälkeen käytiin kotona vaihtamassa vaatteet ja pakkaamassa laukku laivalla yöpymistä varten. Sää oli sen verran tuulinen ja sateinen että sporakyydin asemesta tilattiin taksi, jolla pääsy Katajanokan terminaaliin onnistui suuremmin kastumatta. Satamassa en tötterötukkia ja kellohameita kovin runsaasti nähnyt, vaikka risteilyä järjestämässä olleen henkilön mukaan yli 350 henkeä olisitui rockabilly-risteilylle. Enemmistö laivaan pääsyyn odottaneista taisi olla vain Viroon matkustavia tai jostain muusta syystä miniristeilylle kuin rockabilly-musiikkia kuulemaan tulleita, jotka harrastivat laivalla jotain muuta ajanvietettä, koska pääesiintymisareenalla, laivan "tanssipaviljongissa", ei ollut mitään suurempaa ruuhkaa. Ainoastaan Holy Curves burleskiryhmän esitysten aikana näkyi enemmän väkeä myös seisomapaikoilla.

Risteilyohjelman mukaan DJ Lord Fattyn piti aloittaa vinyylikiekkojen soittaminen heti laivan lähdettyä satamasta klo 21:30, mutta useiden alan tapahtumien tyyliin aikataulu oli vain suuntaa antava ja The Del-Rays yhtye teki aluksi vielä säätöjään. DJ:tä ei tämänkään jälkeen noin tuntiin näkynyt, mutta liekö laivan omien vahvistinlaitteiden ja ämyrien miksauksesta vastannut henkilö saanut jostain oikean tyylistä musiikkia, koska hänenkin soittamiensa sävelten tahtiin onnistui hyvin tanssiparketin testaus. Purkitetun musiikin soiton ajan saatiin kultani kanssa lähes kahdestaan parketilla irrotella. Vain jokunen muu innostui sen tahtiin tanssimaan. Vaikka satamassa tuuli oli tuntunut jo melko kovalta ja enakkoon arvelutti se joutuuko parketillakin seilaamaan aaltojen tahtiin laidasta laitaan, ei tämä ennuste toteutunut. Melko pian Helsingin rannoista ulompana tuulen nostattama aallokko antoi tietysti oman lisänsä tanssiaskeleiden kordinointiin, mutta ei sitä kovin pahasti vaikeuttanut.

Tanssipaviljongissa DJ:n soittaman levymusiikin kanssa kilpaili pubin puolella Don Carlos säestämällä läskibassolla lauluaan. Hänen kappalevalintansa vaihtelivat vanhoista hempeistä balladeista räväkämpiin rock-klassikoihin. Enennen laivan saapumista Tallinnan satamaan tanssivat vintage-tyylillä Holy Curves -duon Olivia Rouge ja Cherrie A. Dorable big band-aikakauden klassikokappaleiden tahdissa vaatekappaleitaan riisuen. Tämä menneiden vuosikymmenten glamouria sisältävä burleskiesitys huipentui tasseleiden peittämien rintojen pyöritykseen.

Ensimmäisen elävän musiikin osuuden käynnisti Lester Beabody Quartet, joka esitti monipuolisesti rockabilly, rythm'n blues, jazz -klassikoita ja joitain swing-musiikin helmiä. Minua itseäni ilahdutti eniten Beabodyn, eli Jussi Hautakankaan Les Paul'in tyylinen kitarointi sekä Juho Hurskaisen saksofonin soitanta, erityisesti jazz-kappaleissa. Myös tämän kokoonpanon kontrabasson soittaja Mitja Tuurala oli huippuluokkaa. Hänen länkyttävä kontrabasso takasi rockabilly-kappaleiden tunnusomaisen rytmin ja hän säesti myös myöhemmin Ruby Dee'tä.

Holy Curves -burleskiryhmän toisen esiintymisen jälkeen oli soittovuorossa viisimiehinen The Del-Rays -yhtye, joka keskittyi yksinomaan rockabillyn soitantaan. Vaikka yhtye oli ainakin minulle ennestään tuntematon, niin senkin soitto oli taidokasta ja heidän soittamat kappaleet innostivat jo enemmän väkeä tanssimaan kuin DJ:n levyt tai Lester Beabodyn kvartetti.

Viimeisenä "elävän musiikin" esittjäjänä oli Ruby Dee & The Snakehanddlers. Tai Rubyn bändistä taisi mukana olla vain kitaristi Jorge Harada, koska basistina oli Mitja Tuurala ja rummuissa Juha Litmanen, sekä Juho Hurskainen tuli myös jossain vaiheessa mukaan soittamaan saksofoniaan. Vaikka Ruby Dee oli risteilyn pääesiintyjä oli hänen musiikkinsa omaan makuuni liian kantripainotteista. Kuitenkin jaksoimme vielä jorata joidenkin hänen esittämien biisien tahtiin, kunnes kellon lähestyessä kolmea täytyi kunnon hiipuessa lopettaa heiluminen ja suunnata nukkumaan.

Tässä rockabilly -tapahtumassa oli se hyvä puoli että äänitaso miksattu todella kohtuulliseksi ja kaikkien bändien soittannasta pystyi nauttimaan kaikkine nyanssineen. Vaikka laivan tanssisalongin parketin koko oli Vanhan Tanssikellarin luokkaa, oli siinä melko hyvin tilaa tanssia vielä myöhempienkin esiintyjien tahdissa, jolloin tunnelma oli jo tiivistynyt ja väki nauttinut kohtuullisesssa määrin myös väkijuomia.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu