TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Epämiellyttävä käytös (Titari 2012-09-02 14:24)

Asiakeskustelua

Tahdikas
2012-09-03 0:00

En lähde mukaan henkilökohtaisuuksiin, koska asiathan tässä keskustelevat.

Kesän aikana tanssireissuilla on autoradiosta kaikunut korviin kaksi lähes samansisältöistä lavatanssihaastattelua. Toisessa haastateltiin Heikki Kahilaa ja toisessa Taikakuun solistia Janne Raappanaa. Molemmissa ydinsanoma oli yhtenevä: nykyajan tanssilavoilla tanssijat ovat jakaantuneet kolmeen pääryhmään. Heitä ei kuitenkaan ole kukaan ulkopuolinen jakanut näihin itsestään muodostuneisiin ryhmiin, jotka (aakkosjärjestyksessä) ovat

1) Aktiivitanssijat
2) Fanit
3) Sosiaalitanssijat

En voi omien kokemusteni pohjalta olla eri mieltä. Ääripäistä havainnollistaen aktiivisuorittajia tapaa eniten Sinitaivaan tanssi-illoissa, Neljän Suora kokoaa suurimman fanijoukon ja Reijo Taipaleen illassa suhmuroidaan sosiaalitanssin pyörteissä. Luonnollisesti kaikkia mahdollisia variaatioita tältä väliltä löytyy illasta ja esiintyjistä riippuen.

Muistaakseni Kahilan mielipiteitä eivät aktiivitanssijat juuri arvosta (en tiedä syytä siihen?) enkä itsekään tunne henkilöä, joten ei siitä sen enempää. Taikakuun tanssi-illoissa sen sijaan olen ollut läsnä usein ja sen tiedän, että Raappana bändeineen osaa soittaa loistavan monipuolisesti eikä se osaaminen kuulosta olevan hankittuna pelkästään Sibelius-Akatemiasta käsin.

Raappanan lähestymiskulma aiheeseen oli ensisijaisesti se, kuinka haastavan vaikea tanssiorkesterin tehtävä nykyisin on, kun pitäisi yrittää tyydyttää kaikkien kolmen edellä mainitun ryhmän toiveita saman illan aikana. Mikä käy yhdelle ei käy toiselle ja päinvastoin vielä kolmannelle. En löydä haastattelua enää Ylen Areenasta, mutta olen lähes varma kommentista, että vaativin ja vähiten palkitseva ryhmä ovat aktiivit, joille pitää soittaa kaikenlaista 'hattivattimusiikkia'.

Se tanssiorkesterin näkökulmasta. Tanssijan näkökulmasta Taikakuu vetää mielestäni roolinsa niin hyvin kuin vain voi (makuasia). Bändin jäsenet osaavat soittaa hyvin yhteen ja yksilöinä, mutta mistä pidän eniten on kappalevalinnoissa valtavirrasta poikkeaminen. Repertuaari on laaja (Mozart, Van Halen, Sibelius, Pelle Miljoona, Rautavaara, Metallica, Irwin, Trad. Arr. etc.) - he tuntuvat oikeasti miettivän mikä tanssijoiden jalan alla tuntuisi monipuolisesti mukavalta.

Ja niin tottavie tuntuukin! Itselleni tansseissa tanssitettavasta huolehtimisen jälkeen tärkeintä on tanssimusiikki; kuuntelen musiikkia aina molemmilla korvilla ja yritän myös tanssia musiikissa. Kun Taikakuu viimeksi Riutalla chacha:ta soittaessaan ujutti sekaan muutaman tahdin Doorsin kappaleesta Riders on the Storm niin sellainen nosti tällaisen sosiaalitanssijan kasvoille onnellisen hymyn :)

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu