TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Riutan pääesiihtyjä? (Jami 2012-06-03 12:45)

Hakurivistä, asenteesta ja sosiaalisesta paineesta

Avanaq
2012-06-08 14:05

Olen aikalailla hämmentyneenä seurannut keskustelua siitä, että naisten hakurivin paikan määrittely tai sen siirtäminen olisi (merkittäviltä osin) miesten vastuulla. Jotenkin tuo ehdotus tuo kaikuja ajattelusta, että naisen paikka on muutenkin siellä, missä mies käskee. Eiköhän kuitenkin pidetä naisten itsemääräämisoikeutta kunniassa ja annetaan heidän ihan omaehtoisesti valita missä seisovat. Vaikka lavatanssi onkin viimeisiä vanhakantaisten sukupuoliroolien linnakkeita, ei ihan kaikkea tarvitse sentään hyväksyä.

Samassa yhteydessä on ehdotettu, että miesten pitäisi hakea niitä naisia, jotka ovat siellä "oikealla" hakualueella. No, ihan ensinnäkin miehet hakevat tanssimaan sellaisia naisia, joiden kanssa pitävät tanssimisesta. Pitäisikö siis nyt miesten hakea tanssimaan naisia, jotka ovat virallisella hakualueella, mutta joiden kanssa he eivät oikeasti halua tanssia? Ei minusta kuulosta kovin fiksulta kenenkään kannalta. Sitä paitsi ne taka-alueella odottavat naiset kyllä loppuisivat nopeasti, ja loput miehet joutuisivat joka tapauksessa hakemaan keskilattian hakurivistöstä.

Onko sitten todella niin, ettei keskilattialle vyöryvä hakurivi häiritse, koska käytäntö edelleen jatkuu? Voihan se olla noinkin, mutta voihan se toisaalta olla niinkin, että ne, joita käytäntö häiritsee, eivät enää käy Riutalla. Omat käynnit entisessä suosikkipaikassa ovat tosin jääneet minimiin ennemminkin sekasortoisen vyöhykejaon kuin hakurivistön vuoksi, mutta ei tuo hakurivikäytäntökään tilannetta ainakaan paranna. Olen ehkä preussilaisluonteinen tosikko, mutta minusta tanssijoiden piittaamattomuus toisten tanssijoiden viihtyvyydestä on surullista.

Ai niin. Riuttamainen hakurivihärdelli toimii joten kuten paikassa, jossa pääosa tanssijoista vaihtaa paria. Vakiparin kanssa tanssivalle siitä on enemmän haittaa, koska ensimmäisen biisin puoliväliin asti saa väistellä keskilattialla seisovia haettavia. Ja kyllä, mahtuuhan sieltä rivin takaa kiertämään, mutta vähän hölmöltähän se tuntuu.

Ja tämä raapustus siis yleisesti, ei viestintuojan ampumiseksi.

Kirjoittajan avainsanat: hakeminen, hakurivi, sukupuoliroolit

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu