TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Vapaa vienti vs. vakioitu rytmiikka (Pia M 2012-03-12 14:48)

Jos palaisin ajassa taaksepäin...

Stefanus
2012-03-15 10:25

Kaiken alusta? Oikeastaan aika mielenkiintoinen kysymys. Jos jätetään ne vuodet pois, kun aloin lavoilla käymään silloin 60-luvun loppupuolella ja seuraavan vuosikymmenen alkuvuosina. silolin mentiin ja hiihdeltiin pitkin parkettia miten kuten ilman sen kummempaa miettimättä.

Myös 90-luvun muutamat kurssit ovat painuneet siinä mielessä (Urheilutanssijoiden ja erään tanssiopettajan) unholaan, etten niitäkään senkummemmin osaa kommentoida. Mutta siirrytäämpä ajassa taaksepäin vuoteen 2004, jolloin aloitin käymään Mikkelin Tanssihullujen lavakursseilla. Se aika on nyt paremmin vielä mielessä. Toki liikunta ja lavallakin liikkuminen oli siinä vaiheessa melkoisen tuttua touhua.

Kyllähän kuviot varmaan ovat aloittelijalle kiinnostava juttu. Muistan itsekkin, kun Naapurivaaran lavalla näin taidokasta jiveä kesällä 98. Silolin tuli mieleen, että voisipa olla kiinnostavaa oppia vaikka palanen tuollaisesta. no ehkä heidän tanssissa oli tavalilsen tanssijan silmissä ripaus jopa akrobatiaa. Tai se sitten näytti vaan sille.

Muistelen, että sen vuosikymmenen lopulla niillä parilla jivekurssilla, mitkä tämä kansalaisopiston nimissä kursseja pitänyt keskisuomalaisopettaja opetti joitakin kuvioita. Ja ne olivat kyllä aika hebreaa.

Muistelen kyllä, että tanssihullujen treeneissä lähdettiin ihan oikein liikkeelle, opeteltiin sitä kävelyä ja ihan perusjuttuja. Aika nopeasti kyllä taidettiin mennä joihinkin yksinkertaisiin kuvioihin. Ja aina opetuksen alussa oli kertaus ja sitä perustaa kyllä jonkinverran jauhettiin. Ihan hyvä juttuhan se oli. Eli en nyt siinä varmaan hirveästi muuttaisi. jos jotain, niin enemmän olisin varmaan halunnut, että opettajat kävisivät selkeitä virheitä ja puutteita korjaamassa. Siinä oli selkeästi arkuutta. sitäpaitsi kyllä tiedän sen, että ihmiset ovat aika herkkiä, jos heille tullaan neuvomaan. Eli se tulisi tehdä mahdolilsimman vähän huiomiota herättävästi. Mutta tiedostan kyllä senkin, että jos sali on täynnä oppilaita, niin vaikea ohjaajan on olla koko ajan korjaamassa, sillä sitä hommaa kyllä riittäisi. Pitäisikö ohjaajaparin oeptuksessa ollakin niin, että toinen keskittyisi korjaamaan virheitä, en tiedä?

Yksi mihin kiinnittäisin huomiota, ovat nämä parinvaihtokurssit, millä itse yleensä olen ollut. Se tapahtuu usein liian nopeasti. Kun pikkasen pääsee jyvälle, niin huudetaan vaihto. Sitten olet taas uuden kanssa sekaisin. Oppiminen luultavasti vakiparin kanssa on helpompaa. eli siihen juttuun erityistä huomiota, millä nopeudella pareja vaihdetaan.

No jos jotain muuttaisin, niin ehkä hieman painopistettä tanssillisuuteen, perusasioihin ja siihen liittyvään. Joskus tuntui sille, että joku ohjaaja halusi tuoda jonkun ohjaajakursseilla oppimansa monimutkaisen kuvion mukaan. Sai aina porukan sopivasti sekaisin. Ja yksi juttu, mitä vähän ihmettelin silloin kun noilla viikonloppukursseilla jaksoin käydä. Esimerkiksi viisi tuntia samana päivänä yhtä tanssilajia on ehdottomasti liian pitkä aika. Etenkin kun se kurri vaikeutuu loppua kohti, siinä vaiheessa kun oppilaat väsyvät ja juttujen omaksuminen on heikommillaan. Melkeimpä kolme tuntia on maksimi.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu