TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Jiven perusaskel (Tholopai 2012-03-10 19:57)

Musiikin ilmentäminen, lajinomaisuus ja vakiointi

Päivi
2012-03-13 12:46

"Kovasti tunnutaan pelättävän sitä, että tämmöinen ns. vakiointi tappaa luovuuden ja ns. vapaan viennin."

Eihän tässä ole mitään vakiointia tapahtunut! :-o Eihän tämä ole mikään jonkun "ylemmän tahon" lukkoon lyömä "ainut ja oikea" kaava tulkita musiikkia ja opettaa musiikin tulkintaa! Tämä oli yksi yksittäinen tunti!

"Samoin välillä tuntuu, että lajinomaisuus on kirosana, joka yhdistetään aivan liian helposti kilpatanssiin ja sen harjoitteluun. Mutta eihän siinä kaiketi ole muusta kyse kuin siitä, että tanssilla (tavalla ja tyylillä) ilmennetään vain musiikkia."

Niinhän se on, niin kauan kun kyseisellä tyylillä tanssitaan siihen musiikkiin, jonka pohjalta kyseinen tyyli on syntynyt. Jos tyylin peruste eli musiikki muuttuu, tulisi tanssissakin jotain muuttua sen mukaan.
Ja kunhan muistetaan, että kyseessä on aina valinnat. Kilpatansseja vakioitaessakin valinnat tehtiin useammasta vaihtoehdosta, eikä valinnat olleet aina ollenkaan yksimielisiä. Samaa asiaa voidaan siis ilmentää useammalla tavalla, tai voidaa painottaa ilmentämisen kohteiksi hieman eri asioita. Kaikkeahan ei ole tarkoitus jatkuvasti ilmentää (se on jo sula mahdottomuuskin, musiikissa on niin paljon kaikenlaista ilmennettävää päällekkäin, on eri instrumentteja, on rytmiä, melodiaa, tunnelmaa, harmoniaa...).

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu