TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Jiven perusaskel (Tholopai 2012-03-10 19:57)

Jiven historiaa

Päivi
2012-03-13 10:09

"Olen kirjoittanut artikkelin aiheesta, joka löytyy täältä:

http://www.authenticjazzdance.fi/lindyhopjitterbugjiveswing.html

Jive-termin käyttö on riippunut ajasta, käyttäjästä ja paikasta."

Kiitos AKE:lle!

Lainaan tähän kirjoituksesta sen osan, joka käsittelee termiä jive:

" Entäpä sitten ’jive’-termi? On viitteitä, että ’jive’ oli musiikkiin liittyvä termi 1930-luvun lopulla. ’Jive’ oli tuolloin varmastikin slangi-ilmaisu, joka tarkoitti valehtelua tai huijaamista 1930-luvulla ja myöhemmin Yhdysvalloissa (mutta ei Isossa-Britanniassa!). Suomessa on levitelty joitakin mielikuvituksellisia tarinoita siitä kuinka jive oli alunperin yksinkertaistettua lindy hopia, missä tanssijat ’fuskasivat’ askeleita aikaansaaden jive-tanssin. Nämä tarinat olisivat epäilemättä jääneet keksimättä, jos kyseiset tarinoitsijat olisivat ymmärtäneet jive-termin käytön logiikan.

Suomessa itse asiassa oli kahden tyylistä jiveä: jive ja rock ’n’ roll. Rock ’n’ rollissa oli myös akrobaattisia kuvioita, joita ei puolestaan käytetty jive-tyylissä. Edesmenneen ammattitanssiopettaja Veikko ’Vekarias’ Niemelän mukaan ’jive’ tuli Suomeen Tanskasta herra ja rouva Wolmar Hansenin opettamina vuosina 1945-46 ja myöhemmin myös pääasiassa eurooppalaisilta tanssijoilta. Suomalaisen rock ’n’ rollin perusaskel perustui alunperin suomalaisen jiven askeleeseen, mutta muuten suomalainen rock ’n’ roll oli lähinnä ’itse opeteltu’ tanssi, johon saatiin ideoita esimerkiksi Bill Haleyn Rock Around The Clock -elokuvasta vuodelta 1956.

Todettakoon lisäksi, että suomalaisen ’swing-tanssin’ juuret ovat vuoden 1938 ensimmäiseltä puoliskolta, jolloin Suomeen tuotiin Yhdysvalloista ’swing’ -niminen tanssi. Oletettavasti ko. ’swing’-tanssi perustui Arthur Murray:n swing-tanssiin (tämä tarkoittaa Murray:n foxtrotiin perustuvia tanssiversioita sekä hänen collegiate shag, big apple ja truckin’ -tanssejaan vuoden 1937 tyylin mukaisesti) tai sitten myös muihin samoihin aikoihin ilmenneisiin swing-musiikkiin liittyneisiin "swing"-tansseihin, kuten aiemmin mainitun Louis Shomerin vuoden 1937 'swing-tanssi' ja 'swing steps' -versioihin. Murray oli kuitenkin tunnetumpi tanssinopettaja kuin Shomer, joten hän on todennäköisempi vaihtoehto. Suomessa oli myös lyhyt jitterbug-periodi vuosina 1944-45.

Kuten tiedämme, lindy hopia (tai jitterbugia) alettiin jostain syystä kutsua jiveksi Isossa-Britanniassa joko toisen maailmansodan aikana tai heti sen jälkeen. Kyseessä oli edelleen sama tanssi. Isossa-Britanniassa syntyi myöhemmin 1950-luvulla nuorison ’itse opeteltu’ rock and roll jive -tyyli, joka perustui Bill Haleyn vuonna 1956 tehtyihin filmeihin, sekä ns. skip jive -tyyli, joka perustui perinteiseen dixieland-musiikkiin. Amerikkalaisten sotilaiden laaja vaikutus toisen maailmansodan aikana aikaansai myös muita ’jive’-tyylejä Euroopassa.

’Jive’-tanssiterminä oli vielä yleisesti käytetty 1980-luvun Isossa-Britanniassa, kun Terry Monaghan ja Warren Heyes perustivat ’The Jiving Lindy Hoppers’ -tanssiryhmän Lontoossa. Kun he menivät Yhdysvaltoihin, heidän tanssiryhmänsä nimi nauratti paikallisia, koska jive-termillä tarkoitti siellä valehtelua/huijaamista. Terryllä ja Warrenilla ei ollut mitään aavistusta moisesta ennen heidän Yhdysvaltain-matkaansa.

Siten on myös hyvin todennäköistä, että suomalainen ’jive’-termin käyttö alunperin perustui brittiläiseen käytäntöön (joka tarkoittaa periaatteessa myös eurooppalaista käytäntöä), koska jive-tanssi oli opittu eurooppalaisilta tanssiopettajilta. Tuon vuoksi suomalaisessa jivessä tuskin oli minkäänlaista ajatusta askelten fuskaamisesta.

’Jive’ päätyi jotenkin myös tanssitermiksi Yhdysvalloissa, kun aiemmin mainittu Harvest Moon Ball -kilpailun lindy hop -divisioona uudelleennimettiin 'jitterbug jive' -divisioonaksi vuonna 1942. ’Jive’ -termi oli jonkin aikaa synonyymi lindy hopille ja jitterbugille kaikkien tarkoittaessa samaa tanssia, mutta ei kuitenkaan jäänyt kovin vahvasti tanssia kuvaavaksi termiksi Yhdysvalloissa. Huomattavasti käytetympi termi oli ’jitterbug’ (tai ’jitterbug jive’), kunnes 1960-luvulla brittiläinen kilpatanssijive sai jalansijaa myös Yhdysvalloissa. Silti ’jitterbug’ oli mitä ilmeisemmin käytetyin termi kaikista mainituista aina 1980-luvun ’lindy hopin suuren yleisön tietoisuuteen palauttamiseen’ saakka."

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu