TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Jiven perusaskel (Tholopai 2012-03-10 19:57)

Tangomusiikin tulkinta -oppitunnin tietoja

Ville-v
2012-03-12 17:48

Kävin viime kuussa oppitunnilla, jonka aiheena oli tangomusiikin tulkinta. Tätä ennen oli opetettu tekniikkaa (lähinnä sitä kuinka hitaat askeleet pitää ottaa, jotta ne ovat tarpeeksi hitaita) ja kuvioita (ohiaskelia, käännöksiä, linjoja). Lisäksi oli opetettu tekemään samat kuviot erilaisilla rytmityksillä (HHNN, HNN, pelkillä hitailla, pelkillä nopeilla).

Ainakin seuraavat asiat opetettiin:

Suomalaisessa tangossa seurataan musiikin rytmin lisäksi melodiaa. Melodian kuulee esimerkiksi laulusta. Joissakin kohdissa rytmi on melodiaa selkeämpi. Nämä voi tanssia rytmiin siten, että askel osuu maahan iskulle. Askelet voi myös ottaa ohi rytmistä siten, että hidas askel kestää esimerkiksi 2,2 iskua.

Laulun sanojen perusteella voi päättää, kumpaa noudattaa. Jos lauletaan esimerkiksi rakkaudesta, voi tanssia melodian mukaan, ja jos lauletaan esim. "tapa kaikki, tapa kaikki", voi tanssia rytmiin.

Joissakin kappaleissa on rytmissä aksentointia, eli tiettyjä iskuja korostetaan. Näitä voi korostaa tanssiessa pysähtymällä iskulle. Kappale kannattaa tuntea etukäteen, jotta tämä onnistu.

Melodiassa on kuultavissa "liukuja", joissa laulaja venyttää esimerkiksi sanan viimeistä tavua. Nämä kohdat kannattaa tanssia ohi rytmistä tasaisella rytmityksellä, esimerkiksi NNNN, jolloin liikutaan ikään kuin liukuen. Viejän on helppo lähteä liukuun selkä edellä. Liu'un alkua voi korostaa esimerkiksi hidastamalla liikettä ja nousemalla päkiöille, jolloin vartalon liike ei pysähdy vaikka eteneminen pysähtyy. Päkiöiltä voi laskeutua alas liu'un aikana.

Tangomusiikin rytmi ei noudata HHNN-rytmitystä. Musiikissa on yleensä kohtia, joissa NNH toistuu useita kertoja peräkkäin. Nämä voi tanssia NNH-rytmityksellä. Kuunneltiin kappale, joka noudattaa (muistaakseni) HHHHNNNNHNNN-rytmiä. Tämä havaittiin vaikeaksi tanssia. Askelrytmin päättämiseksi voi myös kuunnella laulajaa. Pitkä tavu = hidas askel, lyhyt tavu = nopea askel.

Linjoja voi viedä esimerkiksi fraasien lopussa. Linjan voi viedä tasaisesti tai iskulle riippuen siitä, tanssiiko melodian vai rytmin mukaan. Yleensä linja viedään, kun kappaleessa on tulossa tauko. Taukojen yli ei tanssita.

Suomalaisessa tangossa esiintyy esimerkiksi kertosäkeissä beguine-rytmi ("tippurikuppa, tissit, tissit"). Näihin kohtiin voi viedä linjoja rumban tai cuban salsan vartalonkäytöllä.

Liikkeelle lähdetään kappaleen intron jälkeen. Intron aikana voi viedä esimerkiksi linjoja vasemmalle ja oikealle. Intron jälkeen kappale alkaa NNH-rytmityksellä.

Kappaleen loppuun viedään tarkoitukseen sopiva linja. Erilaisia linjoja oli opetettu aiemmilla tunneilla viitisentoista kappaletta, joista 2 opetettiin erityisesti kappaleen loppua varten.

Kirjoittajan avainsanat: tango, tangomusiikki, suomalainen tango, rytmi, laulu, melodia, tekniikka, kuviot, intro, linjat

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu