TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Jiven perusaskel (Tholopai 2012-03-10 19:57)

Vapaa vienti vs. vakioitu rytmiikka

Pia M
2012-03-12 14:48

Asenteet ja ennakkoluulot taitavat olla suurin este. Ja kun järkeilen niin eikös aloittelijoille vapaan viennin luulisi olevan helpointa oppia kun heillä ei ole "vuosien kuvioon tanssimisen painolastia".

Niinhän sitä luulisi :)

Mitä omalla kohdallani kokemus on osoittanut: "vapaan viennin" käsitettä on ummikkoaloittelijalle vaikea avata niin, että se on motivoivaa ja käytännössä palkitsevaa. Enemmän tanssineelle termi on selvä: voi viedä mitä vain, irti vakioidusta rytmityksestä, perusaskelesta ja kuvioista. Ummikolle on hyvin hankalaa selittää, kuinka voi "mennä mitä vain" ja se silti on tanssia. Monet näistä ummikoista kun ovat tehneet omasta mielestään juuri sitä aikaisemmin: menneet mitä vain, kun on ollut tilaisuus tanssia paritanssia. Sitten he ovat halunneet tulla opettelemaan miten "oikeasti" tanssitaan, ettei nimenomaan tarvitsisi "mennä mitä vain."

En sanoisi että kyse on asenteesta. Kyse on oppimisen psykologiasta, vasta-alkajat kaipaavat konkreettista oppimisen kokemusta, tietoa siitä että heille on nyt oikeasti opetettu Tanssia. Me konkaritanssijat olemme tänä päivänä hurahtaneet tuohon vapaaseen vientiin, ja monet meistä kokevat että se se vasta onkin sitä Oikeaa Tanssia (minä myös.) Mutta semmoinen seikka on päässyt unohtumaan, että jotta sääntöjä voisi menestyksekkäästi rikkoa, ne pitää ensin hallita hyvin. Kyllä minun mielestäni tanssin perusteiden opetukseen kuuluu myös askelrytmiikan variaatioiden opettaminen erilaisten vakiorytmitysten avulla - aloittelijalle ei ole itsestäänselvää, että erilaiset askelnopeuksien vaihdot tulisivat luonnostaan ja vielä musiikkiin sovitettuna! Lapsillekin opetetaan rytmiikkaa taputusharjoituksina tyyliin "toista opettajan perässä."

Kun opettaa "foksin rytmiikkaa" ja "valssin rytmiikkaa" noin esimerkiksi, niin seuratanssin alkeissa voi tottakai mainita että kun nämä rytmikuviot ja vienti/seuraaminen ovat hallussa, voidaan seuratanssissakin alkaa rikkoa rytmiä ja varioida sitä loppujen lopuksi täysin vapaasti. Vaikka kilpatanssista ollaan montaa mieltä, niin ei liene sattumaa että sielläkin lähdetään opetuksessa alemmissa luokissa liikkeelle perusaskelesta ja sen rytmiin tehtävistä kuvioista, ja vasta luokkanousujen myötä rikotaan rytmiä ensin helpommilla variaatioilla ja sitten vasta aivan ylemmissä luokissa mennään vapaaseen rytmiikkaan.

En siis tiedä, onko se kuitenkaan avain onneen, että seuratanssin ja vapaan viennin välille vedetään yhtäsuurikuin-merkki ja sitten opetetaan vain vapaata vientiä, ja siirretään se kuvio-opetus vasta konkaritasolle. Jostain syystä minä koen että SE on perä edellä puuhun menemistä. Ja huomautan tässä, että en tarkoita sitä etteikö viemistä ja seuraamista pitäisi opettaa heti alkeissa :) kuten Päivikin sanoi, foksin rytmityksen ja peruskuvioiden viemisessä ja seuraamisessa on ummikkoaloittelijoille aivan riittävästi tekemistä.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu