TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Jiven perusaskel (Tholopai 2012-03-10 19:57)

Tanssinopetuksessa mennään häntä edellä puuhun

Stefanus
2012-03-12 13:36

Ongelma lienee tanssikursseilla ja monessa muussa asiassa nykypäivänä, että ihmiset ovat lyhytjänteisiä, haluavat kaikenlaista nopeasti ja heti. Myös tanssiminen on luultavasti asia, että kun ihmiset näkevät vaikka lavoilla, kuinka hienosti siellä mennään, niin jollekin tasolle ja vaikka kuvioita tekemään halutaan nopeasti. Sitten siellä nähdään niitä kuvioita tehtävän jos milläkin tavalla ilman että varsinaisesta tanssimisesta on suurtakaan käsitystä. Tehdään niitä kuvioita suurinpiirtein kuulematta sitä, mitä musiikki kertoo. Pahimillaanhan noita kuvioita tehdään niin, että tulee mieleen, onko se enää tanssia.

En nyt tarkkaan tuosta Tahdikkaan jaottelusta osaa sanoa. Mutta siinähän oikeastaan noustaan tyvestä puuhun. Tai rakennetaan ensin sitä perustaa. Mille sitten opetellaan yhtä sun toista.

Luulen, että tanssiopetuksessa koko ajan pitäisi alusta pitäen olla perusasiat mielessä. Musiiki mukana ja se tanssillisuus. Yleensä liikunnanopetuksessa lähdetään liikkeelle perusasioista, opetellaan liikkumaan. Ei kai tanssi siinä poikkeusta tee.

Juttelin erään hyvin tuntemani open kanssa esim. koulujen suunnistusopetuksesta. Tuntuu, että sielläkään ei edes malteta opettaa,tai oppilaat eivät halua oppia perusasioita, kun on kiire eteenpäin. Eikä opetella niitä perusasioita, vaan lähdetään muistin mukaan sinne lähimetsään muistin varassa (missä rastit ovat olleet aikaisemmin), ymmärtämättä suunnistuksesta hölkäsen pöläystä. Ei jakseta opetella, halutaan vaan suorittaa.

Toisaalta Päivi mainitsi, että kursseilta katoaisi oppilaat, jos niitä kuvioita ei alettaisi tekemään jo varhaisessa vaiheessa. Mutta onko sen niin väliä loppujenlopuksi. Eikö se opettaja loppujenlopuksi määrittele, kuinka ja mitä asiat ovat tanssissa tärkeitä oppia? Ne kuviot puutteellisella perustaidolla, vai kunnon perusta ja sille niitä härdellejä?

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu