TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Jiven perusaskel (Tholopai 2012-03-10 19:57)

Jiven opetus seuratanssipuolella

Päivi
2012-03-12 2:05

Jiveä on tanssittu (jos en ihan väärin muista) jive nimellä jo 40-luvulta lähtien. Seitsemään vuosikymmeneen mahtuu aika paljon erilaisia vaiheita. 40-luvulla jive oli tietenkin swing-tyyppistä, koska lajin myöhempiä versioita ei oltu vielä keksitty. 50-luvulla jive muuttui musiikin myötä "rokimmaksi". Usein nimityksiä jive ja rock'n'roll käytettiinkin 50-luvulla iloisesti sekaisin, viitaten usein aivan samoihin tanssityyleihin; kumpaakin käytettiin yleisnimenä kädenalitanssille. 70-luvulla jive otettiin yhdeksi eurooppalaisen kilpatanssin lajiksi ja vakioitiin latinalaistanssiksi, lisäten lajiin aika paljon sellaisia latinalaistanssien elementtejä, joita siinä ei aikaisemmin ollut. Tanssin nimi jive viittaa siis monenlaisiin eri tanssityyleihin.

Seuratanssipuolella jiven opetus tuntuu usein perustuvan kilpatanssijiveen. Käytännössä kuitenkin harva lavoilla niin tanssii, vaan kilpatanssipohjaisesta opetustyylistä huolimatta kansan jive-tyyli on lähempänä tyyliä jolla jiveä tanssittiin ennen sen vakiointia lattariksi. _Tämä_ on mielestäni lavajiveä eli seuratanssijiveä! (Lisäksi lavoilla tanssittavaan jiveen sekoittuu muita opittuja kädenalitanssityylejä kuten boogie woogia, lindy hop:ia (=swingiä), lavarokkia, fuskua, jne. Tämä luonnostaan syntyvä fuusiotanssi on mielestäni myöskin lavajiveä.)

Äskeinen oli johdantoa (AKE varmaan korjaa mahdolliset asiavirheet) ja tämä oli se varsinainen asia, jonka halusin sanoa:

Jiven, niinkuin minkään muunkaan lajin opetusta, ei ole seuratanssipuolella vakioitu. Ja hyvä niin, sillä seuratanssi juju on juurikin siinä, että se on elävää ja muuttuvaa kansan tanssia (ei yhteen kirjoitettuna), eikä jonkun tahon vakioimaa!

Oma mielipiteeni on, että jos _seuratanssiseurassa_ ilmoitetaan opetettavan jiveä, oletusarvo on se, että opetetaan _lavajiveä_. Jos opetetaan kilpajiveä, se tulisi mainita erikseen, aivan samoin kuin yleensä mainitaan, jos opetetaankin vaikkapa lindy hop:ia tai boogie woogia.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu