TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Jiven perusaskel (Tholopai 2012-03-10 19:57)

Jiven perusaskel

Pia M
2012-03-11 12:05

Koko lailla harvoin törmää jiven aloitukseen siten, että pari on rinnakkain ja chassét otetaan etu-takasuunnassa. Ei se edes taida olla minkään varsinaisen virallisen kaavan mukaista. Kuten Jora sanoi, ote on tyypillisempi lindy hopissa.

SUSEL on jo pitkään pyrkinyt yhtenäistämään seuratanssin opetusta ja vakioimaan opetettavia tansseja. Todellisuus "kentällä" on kuitenkin, että seuratanssia opetetaan hyvin erilaisilla taustoilla. Muistelisin, että jiven aloitus kuvatusta promenadiasennosta ja chassét etu-takasuunnassa tehden olisi melko vanhaa perua, mutten nyt mene vannomaan. Minkäänlaista pakkoa seuratanssiohjaajien uudelleenkoulutukselle / jatkokoulutukselle / taitojen päivitykselle ei ole, joten tosiaankin monenlaiseen opetustyyliin saattaa törmätä.

Mutta koska totuus seuratanssissa on muutenkin monenkirjava (mikä on mielestäni rikkaus,) ei pidä erilaisten tyylien antaa säikyttää. Jos jonkun opettajan tyyli ei miellytä, voi toki vaihtaa opettajaa. Toisaalta asiaan voi asennoitua myös siten, että "opinpa nyt tämänkin tavan tanssia tätä lajia."

Ja jos etsii sitten vakioitua, "yhtä oikeaa" tapaa tanssia, voi kääntyä kilpatanssiseurojen puoleen. Kilpatanssi kun on tiukasti vakioitua, sitä ei edes saa opettaa kuin yhdellä ainoalla tavalla.

Linkittämistäsi videoista ensimmäinen on koko lailla tarkka kilpajiven perusaskelen kuvaus, jossa chassén "close-a-side" askelmittakin on otettu mukaan. Samoin videolla ohjattua jalan nostoa "a":lla ei juuri seuratanssi-jivessä käytetä, ainakaan alkeissa.

Toisessa videopätkässä esiintyvä pari on aina jonkin verran arveluttanut minua. Minkä alan opettajia he ovat? Tyyli ei ole kilpatanssia, mutta lähellä sitä. Ote sinällään on kilpatanssimainen, mutta en pidä heidän tavastaan ohjeistaa rock-askelen kohdalla vahvaa ylävartalon seilaamista taakse ja eteen. Rockstep on liian pitkä taakse. Samoin chassé ei ole mitoitettu askeliltaan kilpatanssin "close-a-side" mittaan vaan enemmän sivu-yhteen-sivu -malliin. Ristiriitainen ohjaajapari. Suomalaisen seuratanssin opetuksessa menisi suht OK tosin.

Matin ja Sannun jive on kaunista lavajiveä, tosin videoklippi on aika vanha.

Mielestäni sinun kannattaisi tehdä valinta sen suhteen, kumpaa haluat oppia: tarkkaa kilpatanssia vai vapaampaa mutta myös epätarkempaa lavatanssia. En ollenkaan ihmettele hämmennystäsi, mikäli olet lähtenyt omaehtoisesti opettelemaan askelmitoiltaan ja linjoiltaan hyvin tarkasti ohjattua kilpatanssin perusaskelta, ja päädyt sitten seuratanssiseuran saman tanssin alkeisiin. Minä olisin ollut ällistynyt, jos opetettava tyyli olisi ollut sama.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu