TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Live-musiikki vs. levymusiikki (AKE. 2012-01-02 12:21)

Tanssin oppiminen

AKE.
2012-01-02 23:52

Päivi:

"Toki yhdessä-kahdessa itselle luontevimmassa lajissa voi tulla omin konstein hyvinkin taitavaksi ilman muiden apua, mutta nykyaktiivitanssijalta "vaaditaan", että osaa liki paria kymmentä eri tanssilajia vähintäänkin sujuvasti. Näin suuren repertuaarin omaksuminen omin avuin kysyy todella paljon aikaa. Useimpien kohdalla tanssikurssit nopeuttavat oppimisprosessia.

Satutko muuten muistamaan, kuinka paljon esim. Frankie tai Dawn on kertonut käyttäneensä viikossa aikaa tanssimiseen?"

Yritätkö viitata tällä siihen, että Frankie (Manning) ja Dawn (Hampton) olisivat hyötyneet tanssikursseista aikoinaan ja siten vähentäneet tanssin opetteluun uhraamaansa aikaa?

Aluksi haluan todeta luojan kiitos, ettei heidän aikanaan ollut tuollaisia tanssikursseja! Eläisimme todella köyhässä tanssikulttuurissa tällä hetkellä, kun heidän sukupolviensa keksinnöt eivät olisi välittyneet niin heidän kuin kanssatanssijoidensa kautta nykytanssijoiden käyttöön! Tanssikurssien standardisointi kun olisi tappanut pienimmätkin innovaatiot "vääränä" tyylinä tai tekniikkana, eikä niissä todennäköisesti olisi edes ollut sitä lajinomaisuutta, mitä mm. kaikki ns. r n s -tanssijat niin innolla nykyään odottavat.

Olisi lindy hop -tanssikin jäänyt siinä keksimättä, kun George 'Shorty' Snowdenin 'breakaway' olisi tuomittu ei-lajinomaisena tekniikkana!!!

Mitä tulee Frankie Manningin harjoitteluaikaan, niin se oli päivisin tunteja. Muistelen Frankien joskus arvioineen (ehkä muistelmateoksessaan. En ehdi nyt tarkistamaan tarkkaa tuntimäärää.) heidän käyttäneen pelkästään askel-kuvioidensa harjoitteluun 3-4h päivässä. Lisäksi mukaan on luettava heidän esiintymisensä ja sosiaalitanssinsa. Epäilen, että Frankie on tuossa vähätellyt harjoittelunsa määrää. Albert 'Al' Minns ja Leon James ovat todenneet käyttäneensä harjoitteluun ja tanssimiseen päivittäin 8-9 h. Sonny Allen on todennut heidän harjoittelunsa määrän olleen n. 5h päivässä. Lisäksi Norma Miller sanoi minulle henkilökohtaisesti viime kesänä, että hän on onnellinen, että hänen ei enää tarvitse harjoitella. Hän kun pisti koko kehonsa tuohon harjoitteluun!

Mainitsemani tanssijat olivat harjoittelunsa yhteydessä ns. performanssitanssijoita eli heidän elämänsä pyöri esiintymisissä ja niihin valmistautumisissa.

Toinen asia on ns. sosiaalitanssijat, joihin mainitsemasi Dawn Hampton kuuluu ja kuului myös aikoinaan, kun hän oli muusikko ja laulaja, joka soitti Hamptonien perheyhtyeessä.

Dawn tanssi orkesteritauoilla mm. Savoy Ballroomissa. Hän ei erikseen harjoitellut ainakaan samoissa määrissä kuin edellämainitut performanssitanssijat. Jos harjoitteli tuolloin yhtään muuten kuin tanssilattialla.

Kuten kaikki Herrängissä kursseilla käyneet tietävät Dawn Hamptonhan on aina omassa osuudessaan tuolla todennut suunnilleen näin:

"You have best teachers here. Well, take all you can and throw the shit away out of window and dance!"

Suosittelen samaa myös nykytanssijoille.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu