TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssimusiikin päivittäminen (Pallosalama 2011-12-22 23:20)

Tanssit - nuoret ja vanhat - vähän markkinoinnistakin

Raisa-Tiina Lahtinen
2011-12-31 2:07

Lavatanssista taitaa olla liian vanhanaikainen ja maalaismainen mielikuva ainakin kaupungissa asuvien nuorten keskuudessa. Sen muuttaminen vain mainonnan avulla voi olla haasteellista. Tätä mielikuvaa ei ainakaan muuta sen paremmin tv-tanssit tavis-mammojen ja -pappojen kanssa kesäillan valssissa kuin tähtien kilpatanssiopetuksen katseleminen miljoonayleisön kera. Jälkimmäisissä esiintyneet nuorten suosikit Tuiskusta Duudsoneihin ja misseihin eivät nekään ole saaneet kai kummempaa nuorisoryntäystä ainakaan lavoille asti.

Olen joskus kokeillut sellaista suoramarkkinointia, että olen jakanut ilmaisia tutustumislippuja tanssipaikan lähilukioille iltaan, jossa esiintyi nuorista miehistä koostuva nimekäs orkesteri. Tiesin, että myös yleisö on nuorekkaimmasta päästä ja kädenali mennään sellaisella vauhdilla, joka varmasti saa vannoutuneimmankin rokkinuoren jalan vispaamaan. Paikalle tuli vain yksi lukionuori, joka hänkin oli jo ennestään aktiivi tanssinharrastaja paikassamme.

Olisiko paras keino kuitenkin tanssiseurojen pyrkiä koulujen liikuntatunneille opettamaan. Houkuttelemaan tanssikursseille ensin hiomaan taitoja, joita tarvitaan niillä lavoilla, joilla nuorempi väki käy. Kylmiltään tulevia nuoria näkee silloin tällöin polttariseurueiden muodossa. Tanssi, jota nämä nuoret tanssivat ei ole ns. kurssit käyneiden tanssia eikä myöskään sitä perinteistä sosiaalifoksia. Se on lähinnä sellaista, jota näkee diskoissa viimeisillä hitailla.

Myös tanssiväki vierastaa lavalle tulevia osaamattomia nuoria, olivat he fanittajia tai juuri näitä polttariporukoita. Olen silti mieluusti heitä sisään ottanut toiveella,jospa joku saattaisi saada pienen siemenen itämään uudesta harrastuksesta.

Hienoa, että nuorten asiat täällä aina silloin tällöin nousevat esiin. Netti saattaa koukuttamisessa olla pahin kilpailija nuorten liikkumiselle ylipäätään ja myös tanssin merkeissä. Toinen kulttuurimme vahva vaikuttaja on alkoholi ja sen glooria, joka liittyy niin nuorten kuin eri ikäisten aikuisten seurusteluun ja vapaa-ajanviettoon. Jos ihmisille ei ole tarjolla esim. lauantai-iltaisin mitään päihteetöntä paikkaa yhdessäoloon ja hauskan pitoon, he jäävät yksin kotiin möllöttämään tai sitten vaihtoehtona on anniskelupaikat. Monet tanssipaikatkin ovat K18-paikkoja alkoholitarjoiluineen. On hieno tunne, kun näkee ilman anniskelua toimivalla tanssipaikalla satojen eri ikäisten ihmisten viettävän iloisesti päihteetöntä lauantai-iltaa. Tuntee tekevänsä kansanterveydelle hyvää, kun tällaisen mahdollisuuden tarjoaa.

Jotain tällaista toivoisin yhteiskunnan taholtakin tuettavan. Ei vain päivittelyä siitä, miten päihteiden käyttö ylittää vuosi toisensa jälkeen edelliset ennätykset. Ja lääkkeeksi annetaan vain valistusta, eikä käytännön vaihtoehtoista toimintaa.

Nyt on jälleen yksi loistava tanssilattia sulkeutumassa tanssikansalta markkinavoimien pyöritykseen. Hepokatin tanssit syksyisen kolmen kuukauden pyrähdyksen jälkeen päättyvät viimeiseen valssiin tänä iltana, sillä paikan omistaja haluaa saada tilaan jokaisesta päivästä maksavan vuokralaisen. 1-2 tanssi-illan pyörittäminen ei riitä.

Tanssisyksy on ollut hieno. Kahdeksan tanssimattoman vuoden jälkeen sadat löysivät tiensä Hepokattiin uudelleen ja moni nuoremman polven edustaja oli ihmeissään siitä, että keskellä kaupunkia on ollut "piilossa" tällainen helmi tanssipaikaksi. Tanssiväen tahdosta huolimatta kaupungin paras parketti jää jälleen tanssijalkojen ulottumattomiin.

Toivotan tanssinetin lukijoille hyvää, tanssillista uutta vuotta!

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu