TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Yksinkertainen ei ole vaikeata (Speedy 2011-12-06 21:52)

Onko tanssi taidetta vai urheilua?

Avanaq
2011-12-08 13:15

Vastaus niille, jotka eivät jaksa lukea pidemmälle: se voi olla molempia, toista tai ei kumpaakaan.

Saan seurata lähes päivittäin sekä tanssia että voimistelua lähietäisyydeltä. Maan ulkopuoliselle asukkaalle näiden erottelu toisistaa voisi olla mahdotonta. Molemmissa tarvitaan koordinaatiota, notkeutta, rytmitajua, elastisuutta ja esteettisyyttä. Molempia tehdään musiikin tahdissa, ja tukiharjoittelu on hyvin samanlaista - vatsalihasliikkeitä tehdään urakalla.

Arviotaessa ulkopuolelta toiminnan, siis tanssin tai voimistelun onnistumista, kriteerit ovat hyvin samanlaisia. Vaikeus, täsmällisyys, liikkeiden laajuus ja jatkuvuus tekevät molemmista hyvän esityksen. Tarkan sisäisten mielenliikkeiden kuvauksen voi antaa vain tekijä itse, mutta arvatenkin myös niissä on paljon samoja elementtejä, onnistumisen tunnetta, rytmissä liikkumisen luomaa jännitettä, musikaalisisa kokemuksia jne.

Meillä on siis kaksi aktiviteettia, jotka ovat suurelta osin samanlaisia, mutta silti toista kuvataan urheiluksi ja toista taiteeksi. Missä kohdin raja oikein kulkee? Onko Zumba tanssia (sori K-P :) )? Tai miksei aerobic ole tanssia? Eli jos urheilusta, vaikkapa aerobicista, jätetään sen kilpailulliset ja tulostavoitteelliset elementit pois, miksei se ole tanssia, siis taidetta, siinä kuin Zumbakin? Vastaus tähän: en tiedä

Sen tosin tiedän, että tanssi on, jos nyt ei urheilua niin ainakin liikuntaa. Fysiologisesti tai liikkeen mekaniikan kannalta tanssilla ei ole mitään eroa urheiluun. Tekniikkaa tarvitaan molemmissa, ja se voi olla joko tiedostettua tai tiedostamatonta, hyvää tai huonoa. Mutta missä on se pieni ero?

Kirjoittajan avainsanat: tanssi, urheilu

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu