TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Keho, aivot, sydän - Tieto lisää tuskaa? (Päivi 2011-11-28 16:43)

Yksinkertainen on kaunista, mutta ei usein helppoa

Ytp
2011-12-02 11:44

Luonnollisuus (rentous) on hyvinkin se tavoiteltava tila niin tanssin kuin muunkin liikkumisen ja liikunnan suhteen. Se pitää sisällään kuitenkin niin paljon asioita, että ei niistä nyt sen enempää. Kuinka usein olemmekaan saaneet kuulla urheilijalta sen erinomaisen suorituksen jälkeen, että emmää tierä, mitä siinä oikein tapahtui, se vain lähti. Ja myöskin nähneet sen, kuinka yliyrittäminen ja jännitteet johtavat epäonnistumiseen. Täytyy olla todella mestari lajissaan, että tiukan paikan tullen pystyy pakottamaan itsensä huippusuoritukseen.

Mutta kuten Avanaq toteaa, niin yleensä sulavan liikkeen saavuttaminen on kovan harjoittelun ja työn tulosta. Monella kun se tarkoittaa ensin poisoppimista jostakin. Liikunnassa (jota tanssi kuitenkin on) se tarkoittaa myös muiden oheisharjoitteiden käyttöä, joilla rakennetaan perustaa ja tukea tanssiharjoitukselle.

Tahdikas tuo esille vapaa vienti vs opeteltu kuviosarja. Kärjistetään nyt hieman, ja todetaan, että jos tämä vapaa vienti on jotain muuta kuin pelkkää kävelyä, niin kyllähän siellä taustalla on peruskuviot/kuviosarjat. Monesti kai aletaan puhua vapaasta viennistä silloin, kun osaaminen on sen verran hyvällä tolalla, että noita ei tarvitse enää miettiä, vaan tulevat sieltä selkäytimestä.

Ja samoin sieltä jostain tulee se, miten yhdistellä eri asioita vapaasti, mutta myös siten, että ne tukevat tulkintaa ja soljuvasti liittyvät toisiinsa, jolloin liikkuminen näyttää ja tuntuu hyvinkin luonnolliselta/helpolta. Ja kyllähän noissa kuvioissa/kuviosarjoissa on jo kaiketi aika pitkälle sisäänajateltuna, miten liikkeet seuraavat toisiaan järkevästi liikeratoja mukaillen ja myötäillen.

Mainitaan nyt jälleen kerran, että tästä kaikesta huolimatta jokainen tanssikoon ihan vapaasti sillä omalla tyylillään, jos sen kokee miellyttäväksi. Tosin pieni lisähuomautus on sen suhteen, että se oma liikkuminen pitäisi tuntua hyvältä myös sen vastapuolen kannalta katsottuna. Ja aina voi vaikka kokeilla, että miltä tuntuu jonkin liikkeen tai kuvion suorittaminen vähän eri lailla, vaikkapa siten, kuinka se ohjaaja/opettaja yrittää neuvoa. Sen voi sitten itse kukin omaksua tai unohtaa.

Itsellä on aika selkeä kuva siitä, millaista on tanssi, josta nautin. Se ei välttämättä ole sellaista, joka onnistuu kaikkien kanssa, eikä kaikki edes halua tanssia samalla tyylillä. Mutta se on minulle luonnollista.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu