TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Keho, aivot, sydän (Päivi 2011-11-28 14:52)

Keho, aivot, sydän - tanssin kokeminen

Avanaq
2011-12-01 18:13

Trickster kirjoitti sopivasti läheltä sitä asiaa, jota olen muutaman päivän tämän säikeen innoittamana pyöritellyt. Peruskysymys on ollut määritellä tunne. Eli mistä me puhumme kun puhumme tunteesta?

Ensinhän koko kysymys tuntuu naivilta ja vastaus itsestäänselvältä. Kyllähän me kaikki tiedämme, mitä tunteella tarkoitetaan - vai tiedämmekö? Tanssiessa voi kokea toisistaan niin poikkeavia asioita, että aloin pohtia, voiko nitä kaikkia edes kuvata tunne-käsitteelleä. No, tuossa pohdinnassa taisin mennä metsään tai pikemminkin joutua umpikujaan. Jonkinlaiseen älylliseen ratkaisuun pääsin siinä vaiheessa, kun käsittelin tunteita tai tuntemuksia sen mukaan, minkälainen prosessi ne saa aikaan.

Juoksija voi päästä runner´s high -tilaan, jonkinlaiseen endorfiinihurmaan, pelkällä fyysisellä ponnistelulla. Periaatteessa kait kysymys on humalasta tai huumeiden avulla saatavasta tunnetilasta, mutta tässä tapauksessa keho on itse tuottanut tarvittavat kemikaalit. Myös tanssiessa voi kokea samantyyppisen endorfiinihumalan ja leijua sen johdosta seitsemännessä taivaassa. Tässä siis tunnetilaärsyke numero yksi.

Numero kaksi perustuu myös fyysiseen mielihyvään, mutta ilman kemiallista vaikutusta :). Ihminen pitää ja nauttii tietynlaisesta liikkumisesta tai liikuttamisen kohteena olemisesta. Huvipuistojen laitteet tai vaikkapa ihan tavalliset keinut ovat tästä hyvä esimerkki. Tanssiessa keinuefektin voi aiheuttaa vaikkapa vinhasti pyörivä valssi tai dynaaminen kuminauhaefekti. Yksinkertaisimmillaan sen voi saavuttaa vain yhdellä ainoalla onnistuneella liikkeellä.

Jotkut tunnekokemukset edellyttävät älyllistä, tiedollista tai kulttuurista pohjaa. Taiteiden ystävä voi saada syvän tunnenautinnon katsellesaan itseään miellyttävää maalausta. Tanssiessa samankaltaisen esteettisen nautinnon voinee saada vaikkapa soitettavasta musiikista, muiden tanssijoiden liikkumisesta tai miljööstä.

Neljäntenä tunteiden lähteenä voi olla tiedostettujen tavoitteiden saavuttaminen. Se voi olla onnistumista teknisessä mielessä, uskalluksena ylipäätään tanssia tai jotain muuta vastaavaa.

En tiedä, kuinka suuren osan tanssin tunteista edellä esitetty luokittlu kattaa. Kuuluisivatko esim. läheisyydestä ja eroottisista tunteista syntyvät kokemukset ykköskohtaan, koska kemiallisten aineiden kanssahan niissä ollaan tekemisissä? No, toivottavasti luokittelu silti auttaa hahmottamaan sitä millaisia tuntemuksia tanssissa voi kokea.

Nyt on aika lähteä etsimään bicycler´s high:ta :).

Kirjoittajan avainsanat: tunne

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu