TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Keho, aivot, sydän (Päivi 2011-11-28 14:52)

Keho, aivot, sydän - tanssin kokeminen

Trickster
2011-12-01 14:53

"Että tanssittaisiin sydämestä sille ihmiselle, jonka kanssa tanssimme. (Jatkoryhmissä tämäkin jää valitettavasti usein kokonaan sanomatta. Jotenkin haluan luottaa siihen, että he ovat jo oivaltaneet, että tanssi on muutakin kuin vain kurssilla opittujen askelten ja kuvioiden oikein tekemistä, mutta näinhän ei välttämättä ole.)"

Luin jokin aika sitten opuksen, joka käsitteli tanssin fenomelogiaa, eli sitä, kuinka ihmiset tanssimisen kokevat. Puhutaan tunteella tanssimisesta, mutta hyvin vaikeaa on käytännössä ymmärtää, mitä sillä kulloinkin tarkoitetaan. Kuten olen jo aiemmin todennut, mielestäni ei ole mahdollista tanssia ilman tunnetta. Tunteella tanssimisen pitää siis tarkoittaa jotain määrättyjä tunteita, joita olisi hyvä tanssiparissa herättää. Fenomelogian tutkimusaineistoa kerätessään tutkijat eivät tahtoneet millään saada naisia kertomaan, miten he tanssin kokevat ja vastaukset olivatkin yleensä hyvin lyhytsanaisia ja ympäripyöreitä. Ja kuitenkn tutkijat olivat yleensä naisia, jotka kysyivät asioita luottamuksellisesti toiselta naiselta. Eräs vanhempi tutkija kertoi avoimesti niistä seksuaalisuuden kokemuksistaan, joita hän oli kokenut saadessaan tanssia täysin estottomasti ja erottisesti vieraassa kulttuurissa, juhlissa muiden katseitten alla, häntä seksuaalisesti kiihottavan miehen kanssa, mutta se oli kaiketi ainoa viittaus siihen, että naiset saattavat kokea tuon seksuaalisuuden hyvinkin tärkeänä varsinkin paritanssissa. Kuinkakohan syvällisesti näitä tanssin kokemuksia pystytään käsittelemään jonkinlaisessa yhteistyölaboratoriossa?

Voisiko joku käytännössä selventää, mitä tuolla tunteella tanssimisella tarkoitetaan tai edes sen, mitä juuri hän yksilönä tunteella tanssimisella yleensä tarkoittaa? Onko tärkeää, että mukana on tunne siitä, että nainen kokee olevansa nainen ja mies kokee olevansa mies? Miten se mahdollisesti ilmenee? Pitääkö olla hellä ja huolehtivainen, isällinen, veljellinen tai äidillinen? Onko paritanssi parasta silloin, kun mukana on kokemus seksuaalisuudesta ja eroottisuudesta? Kuinka pitäisi suhtautua niihin sanattomiin, epäsuoriin ja joskus jopa aika estottomiin vihjailuihin, joita naiset tanssiessaan tekevät?

Sivistyssanan suomennos:

(Fenomenologia eli oppi ilmiöistä tutkii todellisuuden ilmenemistä ihmiselle hänen kokemusmaailmassaan. Se on filosofian tutkimussuuntaus ja oppi, joka pyrkii tutkimaan tietoisuuden rakenteita havaintokokemuksessa.)

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu