TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Keho, aivot, sydän (Päivi 2011-11-28 14:52)

Keho, aivot, sydän - Tieto lisää tuskaa?

Törmäilijä
2011-12-01 10:30

Hyviä ajatuksia Sinulta Päivi!

Jo ensimmäisen asiaa koskevan artikkelisi jälkeen jäin miettimään tuota mainitsemaasi tanssinopettajien roolia, että siis pitäisi muistuttaa tanssimisesta sydän+keho -painotteisesti eikä vaan aivot+keho painotteisesti. Tärkeä pointti, mutta miten se olisi hyvä tanssikurssilla tuoda esille?

Yksi opettaja on muistuttanut, että olkaa tanssiessanne kiinnostuneita siitä tanssipartnerista (siis jo opettelutilanteessakin). Sillä päässee hyvin alkuun. Ilmeisesti esim. musiikin ja ympäristön aiheuttama tunne ja tunnelma ei ilman yhdistämistä tanssipartneriin (yhteiseen kokemukseen) ole oikein mitään.

Toinen neuvo, minkä voisi haluta kuulevansa tanssiopeilta olisi, että tanssikaa vieraiden partnereiden kanssa niitä kuvioita, jotka ovat jo riittävän automatisoituja, että kaikkea kapasitettia ei tarvitse laittaa sille aivot+keho akselille. Tämän oppinee kantapään kauttakin.

Kolmas sumea ajatukseni lähtee siitä, että pitäisi kai opetella aistimaan partnerin fiiliksiä ja pyrkiä saamaan itselleen varmuus siitä, että hän nauttii tanssimisesta juuri nyt. Silmien laittaminen kiinni lienee riittävä indikaatio onnistumisesta.

Muistan aika monta kertaa rikkoneeni hyvää tunnelmaa yrittäessäni sovittaa esim hidasvalssiin tai tangoon - slovarista puhumattakaan - liian vaikeita kuvioita. Onneksi ne voidaan yleensä kuitata huumorilla.

Tunne+keho äärimmillään lienee sitä, että tanssitaan rantakoivujen alla HHHHHHHHHH ja ei anneta järjelle mitään tilaa - ei edes yhdelle nop-nopille.

Riittävän harjoittelun ja määrätyn automaatiotason merkityksestä tanssinautinnon saamiseksi tulee mieleen slowfoxin eteenpäin menevät 3. ja 4. askeleet. Jos vartalon kannatus ja jalkatyö ei vielä toimi, niin ko. askelissa ylävartalo menee monasti eteen, tanssiminen tökkii eikä ole mukavaa - ja päinvastoin. Esimerkki siitä, että ensin pitää aika paljon treenata aivot+keho alueella, jotta saa kaiken irti livenä tunne+keho alueella. Jonkinlaisia tällaisia asioita pitäisi tanssinopettajien osata tuoda motivoivasti esille treeneissä. Varmaan tuovatkin ja ehkä oppilaat eivät vaan kuuntele, kun on niin paljon muuta mielenkiintoista ympärillä.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu