TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
TTK Tähtioppilaat eivät opi tanssimaan (Nippo 2011-11-11 14:36)

Miten lasketaan 5% virhe ajoituksessa?

Mustapekka
2011-12-01 3:38

Tahdikas: Mitä enemmän tanssiin olen päässyt sisälle, sitä vahvemmaksi on muodostunut käsitys rytmin tärkeydestä ja kuinka valtavan suuri sen vaikutus on siihen miltä tanssi tuntuu. Ajoitus, ajoitus ja ajoitus...

Viiden prosentin virhe ajoituksissa tuhoaa helposti 95 prosenttia tanssin tunteesta; ottaen huomioon millä tempolla musiikkia tyypillisesti soitetaan, tarkoittaa se sekunnin sadasosien tarkkuutta rytmissä pysymisessä. Etutahtiin tallustelu tuhoaa tanssin tunteen totaalisesti, mutta jälkitahdissa on mahdollista viipyillä musiikin luonteen rajoissa.

Toinen merkityksellisempi tekijä tuntuu olevan askelluksen pehmeys ja jousto. Ajoituksen ja pehmeyden rinnalla joku pään asento, lantion liike tai muut tekniikkajutut ovat merkityksettömiä seikkoja, jotka vaikuttavat lähinnä siihen miltä tanssi näyttää. Tanssin tunne on The juttu, ei tanssin näyttävyys. Kyseessä on siis ainoastaan oma mielipiteeni - makuasioita.

Tarkoitatko, että kahden iskun välinen aika on sata mittayksikköä ja jos tanssija tekee viisi sadasosaa iskun väliä liian aikaisin jotain sellaista, josta tanssin oikea ajoitus mitataan, on tanssin tunteesta tuhoutunut 19/20 osaa.

Musiikissa soitinten ääni peittää iskujen välejäkin. Jos rummut (rytmisoitin) kuviteltaisiin olevan täsmällisin soitin iskujen ilmaisuun ja rumpukapulan iskun kohdalla tuottama ääni ilmaisisi iskua, niin eikö se ääni kestä pitempään kuin viisi sadasosaa iskujen väliä. Rummunlyönnin laatukin vaikuttaa mitattavuuteen, muistuttaako ääni teloituskomppanian vai pelastusarmeijan rummun ääntä.

Jos oikeaksi tanssin ajoitukseksi katsotaan se, kun tanssija tajuaa oikeaa iskua merkitsevän äänen alkaneen ja tekee samaan aikaan jotain sellaista, josta tanssin oikea ajoitus mitataan, niin ajallista hajontaa oikeassa ajoituksessa olevien tanssijoiden kesken esiintyy silti, prosenteista en halua puhua. Elämme menneessä. Kaikki se, minkä aistimme, on tapahtunut jo vähän aikaa sitten. Aisti-impulsseissa on viive ja aistiärsykkeen käsittelyssä on varmaan myös yksilökohtaisesti ajallista hajontaa. Ja tunteet ne on muusikoillakin. Elävä musiikki elää. Se on kommunikaatiota johon tanssijat osallistuvat yksilöllisillä taipumuksillaan, enemmän tai vähemmän virheellisesti, niin kuin muusikotkin soittavat.

Hieman hidasälyisenä olen tanssinut varmaan paljon ilosesti "1/20" tansseja tahdittomasti, tunnistamatta tanssitunteiden tuhoutumista. Melodia ei ole musiikissa minulle yhdentekevää. Melodia ja kertomus yhdessä: Sävelteos, jonka tekijä/tekijät on/ovat tehnyt/tehneet tiettyyn tahtilajiin ja tahtilajista se ajoitus. (Tästä tuli mieleeni, että toisaalla keskusteltiin, miltä kustakin kuulostaa esim. jenkkamelodian siirtäminen Salsaan). Rytmi ja ajoitus ovat keskeisiä elementtejä tanssimisessa, mutta enemmän luonteeltaan matemaattisti mitattavia kuin melodian ja sanojen muodostama kertomus, jonka voi kukin kokea erilaisena elämyksenä.

Sanotaan, että iskelmämössö on jotain sellaista, joka ei ole oikein kunnon tanssimusiikkia. Tanssijat kaipaavat selvää rytmiä ja tahtilajia tanssiakseen tanssin joksikin tahtilajiksi. Jos musiikin jakaa kahdella periaatteella, ensiksi sellaiseen, jota haluaa kuunnella tai ei halua kuunnella ja toiseksi sellaiseen, jota on miellyttävä tanssia tai ei ole miellyttävä tanssia, niin se kuuntelemisen nautinto on painavampi seikka kuin se tanssittavuus. Hyviäkin tanssikappaleita on mutta istualtaan nautittavia ehkä enemmän.

Selailen usein YouTubesta musiikkia, jota satun muistamaan pitkän elämäni varrelta. Etsin tiettyjä kappaleita muistini pohjalta, joskus useammankin vuoden, ja lopulta löydän. Toisaalta etsin versioita, joissa kaikki osuisi nappiin, mutta usein käy niin, että jos Joan Baez laulaa hyvin Brothers in Armsin, niin siinä ei ole niin hyvä kitarointi kuin Dire Straitsilla.

Vähän aikaa sitten tuli vastaan kappale, joka oli hyvä sävelteos, muttei siitä ollut hyviä versioita. Paras, minkä löysin oli duetto, joka oli kasattu kolmesta eri nauhasta ja ääni tulee vähän kuin haudasta. Säestävän ryhmän soittotapa on vähän itämainen, mutta voisi sitä sellaisena "1/20" Rumbana mennä. Minulle vierain versio oli tehty rytmikkääksi, selväiskuiseksi ja helpommin vähemmän virheellisesti tanssittavaksi.

Paras kokonaisuus kuunnella

Virheettömästä rytmistä pitäville

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu