TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
TTK Tähtioppilaat eivät opi tanssimaan (Jerryjee 2011-11-14 9:34)

Ajoituksen tarkkuus tanssissa

Jora
2011-11-18 11:49

Koska kyse on kuuloaistista, sitä voisi testata soittamalla samaa kappaletta kahdesta soittimesta, mutta niin, että toinen tulee vähän perässä. Kun toinen äänilähde kuuluu viiveellä, ihminen kuulee viiveen kaikuefektinä. Viivettä lyhennettäessä lopulta kaksi eri aikaan lyötyä rummuniskua kuuluu yhtenä.

Tämäntyyppisiä testejä kaipaisi jo kuulon perustutkimuksiin. On ilmeisen selvää, että kahta ajallisesti lähekkäistä eri ääntä ei kuulla yhtä hyvin kuin näitä samoja ääniä selvästi erillisinä. Vielä varmemmin, jos toinen äänistä on heikompi. Ehkä tietty taajuus ja/tai riittävä intensiteetti aiheuttaa melko pitkäaikaisenkin (0.01-0,5s, pelkkä arvaus) "kuurouden". Musiikissa niitä osittain päällekkäisiä ääniä riittää. Nimenomaan yksilölliset erot erottaa lähekkäisiä ääniä kiinnostaisivat.

Itse kuulen monet tangokappaleet epärytmisiksi ja jotkut iskut katoavat kokonaan. Ja esim. cha chaassa väli-iskut yhtä hyvin hukkuvat kuin niitä on kuulevinaan vääristäkin paikoista.

En ole ollenkaan varma, että viennin ajoitusongelmat johtuisivat pääsääntöisesti kuuloaistista. Vientikään tuskin voi tapahtua kymmenissä millisekunneissa, usein vientiin liittynee jo aikaisemmin tunnistettavia tapahtumia, vaikkakin viennillä on monissa lajeissa tarkka kriittinen hetki (yksilöllistä?). Joillakin vienti näyttäisi olevan jopa jatkuva-aikaista "kauhomista". Onko reaktioajalla merkitystä? Vaikuttaa siltä, että varsinkin jotkut vanhemmat reakoivat selvästi hitaammin. Yleensäkään en usko, että on olemassa 20-30ms:n optimaalista vientihetkeä, joka toimisi kaikille.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu