TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
TTK Tähtioppilaat eivät opi tanssimaan (Jerryjee 2011-11-14 9:34)

Ajoituksen tarkkuus tanssissa

Ozmo
2011-11-18 11:39

Nyt täytyy laittaa insinööriajattelua peliin. Tätä vierastavat skipatkoon tämän artikkelin.

Ajattelen soitettua musiikkia ja tanssia nyt aaltoliikkeenä. Tanssin ajoitus täytyy suhteuttaa musiikkiin. Eturytmisyys tarkoittaa sitä, että tanssija ajoittaa oman tanssinsa iskut musiikin suhteen aikaiseksi. Ja vastaavasta takarytminen myöhemmäksi. Oman tanssin voi yrittää sovittaa parin rytmisyyteen tässä suhteessa ja tanssi yleensä sujuu mukavasti.

Lisäksi tanssiin liittyvät hidastukset ja nopeutukset. Tällöin siis iskujen ajoitus suhteessa musiikkiin muuttuu esim. fraasin alussa ja lopussa. Tällaiset muutokset tanssin ajoituksessa ovat hyviä tulkinnallisia ominaisuuksia.

Tanssin kannalta oleellista on pitää vaihtelun muutokset mahdollisimman vähäisenä. Tämä on säröä, jonka määrä pitäisi minimoida.

Korva (keho) havaitsee mielestäni paljon herkemmin rytmin muutoksia kuin yksittäisen iskun ajoitukseen liittyvä aikaeroja.

Itse olen pohtinut josko jostain saisi muutaman anturin omaan ja parinsa kehoon, joilla mitattaisiin liikettä suhteessa soitettavaan musiikkin. Näin saisin tietoa omasta tanssityylistäni (rytmin tasaisuus, baunssi, etu/takarytmisyys).

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu