TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Alkeisopetus - Pohdiskelua (Trickster 2011-10-09 22:54)

Tahdista putoaminen?

Avanaq
2011-10-13 15:00

Eikö silloin mennä tahdilleen, jos mennään esim. tahdin jokainen ensimmäinen isku iskulleen? Muista iskuista ei niin väliä.

Ei tai ei välttämättä. Musiikki ja tanssi perustuu kuitenkin ensisijaisesti säännölliseen sykkeeseen, pulssiin, jota kuvataan iskuina. Vaikka tahdin ykkösisku onkin joissain tanssilajeissa merkittävämpi kuin muut iskut (hmm, vaikkapa yksiaskelvalssi), on myös muille iskuille tanssiminen yhtä oleellista. Monissa tansseissa (foksi, tango) perusaskelikko voi myös alkaa joko tahdin ensimmäisellä tai kolmannella iskulla, joissain toisissa taas tahdin ensimmäisellä iskulla ei edes oteta askelta. Joihinkin lajeihin (jive, swing, humppa, bugg) kuuluu olennaisesti baunssi eli jousto joka iskulle, joihinkin joka toisella (perusfusku, foksi). Jouston tulee siis näkyä kaikilla iskuilla oikea-aikaisesti, ei vain tahdin ykkösiskulla.

Mitä on sitten iskulleen meno? Mitä tapahtuu askeleessa juuri iskun aikana, tai missä kohtaa painopiste silloin on? Tulkintoja on varmasti useita ja se näkyy eritahtiin tanssimisena.

Hmm, eiköhän yleensä iskulleen menemisellä tarkoiteta sitä, että painopiste on kutakuinkin jalan päällä iskun hetkellä. Kaikissa askeleissahan painopiste ei tosin siirry jalan päälle ollenkaan (back- ja rockstepit, lattareiden etu- ja taka-askeleet)

Kun mennään tietoisesti jälkitahtiin (jälki-iskuun?), niin miksi esim. 0,3 iskun viivellä ollaan tahdissa, mutta esim. 0,7 iskun viiveellä ollaan pudottu tahdista. Tällaista tietoa olen lukenut ja kuullut. Mielestäni molemmissa tapauksissa ollaan yhtä hyvin tahdissa (musiikissa?), kunhan se viive pysyy vakiona.

Mutkat suoriksi selitettynä 0,3 osaa iskun jälkeen on lähempänä oikeaa iskua, kun taas 0,7 osaa iskun jälkeen on lähempänä seuraavaa, "väärää" iskua. Tällöin hahmotetaan, että tanssitaan väärään tahtiin. Väliaikaisesti tehokeinona toki näinkin voi tehdä, mutta eiköhän jatkuva 0,7:n viime koettaisi jo välitahdiksi tms.

Kirjoittajan avainsanat: isku, tahti, jälkitahti

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu