TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Muna vai kana, kunhan kukko kiekuu (Ytp 2011-10-06 15:34)

Liikkeen olemuksesta (kirjoitus vaatisi selvennystä)

AKE.
2011-10-08 23:16

Andreas pks:

"Voisitko suomeksi kirjoittaa aina mitä tarkoitat Ballroom-tansseilla kirjoituksissasi."

Yleisesti ottaen ballroom-tansseilla voidaan tarkoittaa kaikkia tanssimuotoja, joita tanssitaan ballroomeissa eli tanssisaleissa. Kansainvälisesti ballroom-tanssi -termillä viitataan monesti ns. kansainvälisen tyylin eli englantilaisen koulukunnan määrittelemiin tanssimuotoihin, jotka Suomessa tunnetaan ns. kilpatanssit yleisnimellä. Kirjoituksessani viittaan juuri tämän "kilpatanssi"-koulukunnan määrittelemiin tanssimuotoihin ja lavoilla tanssittaviin tanssimuotoihin, jotka ovat omineet tämän koulukunnan tanssitermistön ja jotka soveltavat tämän koulunkunnan määrittelemiä tanssitekniikoita, kuten vienti-seuraamista ko. koulukunnan ideologian mukaan.

Nimimerkki Nippo edustaa tätä ajatusmaailmaa ja kuten ehkä olet jo havainnut, hänen ja kaltaistensa ideologian mukaan tanssimaan voi oppia vain "oikeissa" tanssikouluissa tai "oikean" tekniikan hallitsevien tanssiopettajien opetuksessa. Samaan ideologiaan sisältyy ajatusmaailma siitä, että tanssin oppiminen on määrätyin portain etenevää eli pitää ensin hallita tietyt asiat, jotta voi edetä seuraavalle portaalle jne. Useimmiten tällaisia "oppimisportaita" kutsutaan kansainvälisessä ballroom-tanssiopetusterminologiassa: beginners, intermediate, advanced jne. eli suomeksi: aloittelijat/alkeet, keskitaso ja edistyneet/konkarit.

Tätä oppimisportaikkoa sovelletaan myös ns. sosiaalitansseihin eli tanssisaleissa tanssittaviin tansseihin, jotka perinteisesti on opittu vapaamuotoisesti ilman mitään etenemistä alkeista edistyneeksi. Nykyäänhän on käsittääkseni tyypillisesti tilanne, että ei voi olla hyvä sosiaalitanssija, jos ei ole käynyt tansseihin liittyviä kursseja. Itseoppineita tai muuten nuo oppimisportaat ohittaneita ei "tunnusteta" hyviksi tanssijoiksi, vaikka he tanssisivat musiikin rytmiin ja nyansseihin, kun heillä ei ole oikeaa tekniikkaa. Jos luet nimimerkki Nipon kirjoittelua, ehkä havaitset hänen edustavan tuota "oppimisportaikko"-ajattelua tanssikouluineen ja tanssiopettajineen.

Nipon kaltaiset tanssi-ideologit uskottelevat myös, että tanssimaan omatoimisesti (= ilman tanssikursseja) oppineilta puuttuu se "oikea" tekniikka, joka kuuluu "oikeaan" tanssiin. Nippo ja hänen kaltaisensa ovat tuossa väärässä, kun kaikessa liikkeessä on aina jokin tekniikka, millä liike syntyy.

Niin kauan kuin käyttämäsi tanssitekniikka ei tuota sinulle ja parillesi tuskaa, niin et voi olla väärässä omassa tekniikassasi, vaikka et hänen suosimillaan tanssikursseilla ja tanssiopettajien opetuksessa kävisikään.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu