TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssin nautinnollisuus? (Nippo 2011-10-06 10:08)

Tanssin olemuksesta

AKE.
2011-10-08 13:32

Nippo:

"Entäpäs vaihtoehto, että nainen ei varsinaisesti osaa juuri mitään kuvioita, vaan ainoastaan tanssille luonteenomaisen liikkumistavan ja peruselementit, joista valtaosa askelkuvioista koostuu. Tällöin naisen vartalo, jota mies ohjaa, saa aikaan askeleet jättäen kuitenkin naiselle tilaa tulkita tanssia miehen antamassa tilassa. Askeleet syntyvät automaattisesti ilman että naisen tarvitsee keskittyä miettimään, mitä mies seuraavaksi aikoo tehdä.".

Eli naisen tehtävä on olla passiivinen "seuraaja", joka miehen tahdon mukaisesti "seuraa" mitä milloinkin miehellä on mielessä. Mikäli tilaa jää, niin naisella on mahdollisuus jopa omaan tanssiin, ilman että hän on miehen väline tämän kulloisenkin tahtotilan toteuttamiseen. Tällöinkin mies "sallii" naisen ottaa noita vapauksia jättäessään naiselle tilaa tämän omalle tanssille, jota ao. nimimerkki nimittää naisen "tulkinnaksi".

Hämmästyttävää, että tämä ballroom-tanssipuolen vuosikymmeniä suoltama näkemys on edelleen ilmeisesti monenkin naisen mielestä juuri sitä oikeaa "tanssia" ilman minkäänlaista kyseenalaistamista siitä, mitä mahdollisuuksia voisi naisella olla, jos tämä voisi tanssia parinsa kanssa ilman, että valtaosan ajasta toimii parinsa "etäispäätteenä".

Nippo:

"Siinä vaiheessa, kun perusliike alkaa olla hallinnassa, voi luonnollisesti opetella joitakin askelyhdistelmiä/kuvioita. Tässä vaiheessa aletaan kuitenkin liian usein opettamaan koreografiaa, jossa määrätyt kuviot tehdään määrätyssä järjestyksessä. Tämä taas luo tilanteen, jossa vain henkilöt, jotka ovat opetelleet saman koreografian , voivat tanssia yhdessä. Juuri tässä tilanteessa aiemmin kuvailemani tanssitapa tekee tanssi miellyttävämmäksi. Mies tekee kuvioita/askelyhdistelmiä joko oman mielensä mukaan tai opettelemassaan järjestyksessä, mutta naisen ei tarvitse tietää ennalta kuvioita saati niiden järjestystä.".

Noinpa: "kun perusliike alkaa olla hallinnassa, voi luonnollisesti opetella joitakin askelyhdistelmiä/kuvioita" on jatkumoa ballroom-tanssiopetuksen niin autuaaksi tekevään tanssifilosofiaan siitä, että on olemassa ennaltamäärätyt perustekniikka, askeleet ja kuviot ym., joilla voi tanssia, kunhan ensin etenee "oikealla" ja ennaltamäärätyllä tavalla sellaiselle tasolle, että voi noita tekniikoita toteuttaa.

Sillä, että taustalla soi musiikki, johon pitäisi tanssia sen mukaan, miltä itsestä tuntuu, ei ole tuossa nimimerkki Nipon edustamassa ballroom-tanssimaailmassa juuri merkitystä ja jos on, niin musiikkiahan saa "tulkita" vasta sitten, kun omaa siihen kyvyt eli on edennyt jollekin ennaltamäärätylle tasolle, missä on "kykenevä" tuollaiseen.

Tätä taustaa vasten on suorastaan vapauttavaa katsoa esimerkiksi Ruotsinlaivadiskossa tanssivia, jotka ovat huomattavasti lähempänä tanssin syvintä olemusta, toisin kuin Nippo ja moni muu ballroom-tanssiopetusmaailman edustaja.

Mitä tulee koreografiaan ja sen käyttöön tanssissa, niin käsittääkseni esimerkiksi masurkka ja vaikka letkajenkka ovat alusta loppuun koreografisoituja tansseja. Puhumattakaan monesta muusta tanssista. Koreografia ei ole välttämättä rajoittava tekijä tanssissa, niin kauan kuin koreografia on sovitettu käytettyyn musiikkiin.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu