TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kalsean lauantain tanssit (Jivetär 2011-09-04 11:21)

Kalsean lauantain kuumat päätöstanssit Jenkalla!!

Muka muusikko
2011-09-12 0:32

Tangokavaljeeri kirjoitti: "Lopuksi ihmettelen tässä itsekseni tätä Etelä-Suomen kesälavojen suppeaa tanssiorkesterien tarjontaa. Täällä on pyörinyt Tampere-Lahti Kouvola -linjan eteläpuolella koko kesän samat orkesterit. Sinitaivas-Myrskytuuli-PNP-Syke-Finkut ym. ovat kiertäneet näillä lavoilla koko kesän! Olen ollut Sinitaivaan tansseissa kesäkauden aikana varmaan lähemmäs 10 kertaa. Tietäskö joku kertoa, mistä samojen orkesterien kierto johtuu? Paikkakunnan yhden päivän lehden ilmoituspalstalla on usein kolmessa alueeen paikassa sama bändi."

Jonkunlainen teoria minulla tästä on, voin olla väärässäskin. Useita lavoja on Etelä-Suomessa yhden ja saman henkilön omistuksessa tai ainakin ohjelmapuoli hallinnassa. Tästä seuraa helposti se, että orkesterit pyrkivät samalla kertaa sopimaan useita keikkoja hänen paikkoihinsa, jolloin voivat varmistaa täyden keikkakalenterin. Toisaalta tämä yksi henkilö voi samalla tavoin varmistaa, että samat suosikkiorkesterit tuovat paljon yleisöä hänen paikkoihinsa koko kauden. Hyöty on varmaankin molemminpuolinen.

Tavallaan huonoa siinä on juuri se, että orkesterien vaihtuvuus on sitten huonoa, ja samalla esitettävä musiikkitarjonta tavallaan kapenee, kun "uusia tuulia" harvoin pääsee näille lavoille esiintymään.

Osaltaan se aiheuttaa jopa sitä, että harvemmin esiintyvien orkesterien mahdollisuudet päästä lavoille harvenevat entisestään. Tämä saattaa johtaa siihen, että monesti ihan hyvätkin orkesterit lopettavat toimintansa keikkojen puuttuessa.

Tiedän kyllä tanssinjärjestäjiä, jotka ovat oivaltaneet tämän asian varsin hyvin, ja ottavatkin saman orkesterin vain kerran kaudessa omalle lavalleen esiintymään. Tällä taataan musiikin monipuolisuus ja uusienkin bändien esille tuleminen. Vaikka se ei aina tuokaan yleisömassoja jokaiseen iltaan.

Mutta kai se on bisnestä tuo lavahommakin nykyään, ei niitä usein enää talkoilla pyöritetä. Nimibändit ovat kalliita ja yleisön saaminen ei ole niinkään varmaa. Tuollainen toiminta näyttää nyt olevan päivän sana, tulosta pitää tehdä tai olet ulkona.

Vähän niinkuin Iskelmäradio tai Radio Suomi-Pop, samoja listalurituksia kuulee monta kertaa päivässä, kun "kansa niitä haluaa kuunnella". Silti kaduilla ja kahvipöydissä manataan, että eikö ne siellä muuta osaa soittaa...

Mene ja tiedä...

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu