TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Onko tanssiminen miehistä? (Jerryjee 2011-08-20 0:02)

Kyseisestä teoksesta

AKE.
2011-08-21 14:14

Lutukolli:

"PS. En tiedä löytyykö tanssin "juuria" suomeksi käsittelevää opusta, mutta joskus selailin William H. McNeill'in kirjaa Keeping Together in Time: Dance and Drill in Human History,

jossa on pohdiskeltu ihmiskunnan yhdessä musiikin tahtiin liikumisen historiaa ja sen eri muotoja."

Itse uskon vanhaan sanontaan: "tanssin historia on yhtä vanha kuin ihmiskunnan historia", vaikka todisteita tanssimisesta onkin saatu huomattavasti myöhemmältä ajalta; käsittääkseni n. 6000 ekr alkaen.

Mainitsemasi kirja on sinänsä mielenkiintoinen. Kirjan näkökulma on vain turhan kapea. Kuten teoksen kirjoittaja kirjoittaa alkuluvussa: "My most articulate critics disliked the military bias of my presentation and pointed out that I had overlooked ordinary community, which was obviously the most important expression of the form of human behavior I was interested in.".

Tuo kritiikki pätee edelleen myös tähän kirjaan liittyen. Ao. kirjoittaja käsittelee mm. toisen maailmansodan aikaista kirjoittamista lähinnä vain Hitlerin ja hänen joukkojensa näkökulmasta unohtaen kokonaan esimerkiksi Yhdysvaltain armeijan ns. viihdytysjoukot ja näiden ylläpitämän viihdytystoiminnan, jonka keskeisiä osa-alueita oli tanssi. Käsittääkseni Suomessa vastaavat viihdytysjoukot keskittyivät enemmän teatraaliseen esiintymiseen, kun tanssiminen oli sodan aikaan täällä kielletty.

Toiseksi ko. kirjoittaja ei -kritiikin mukaisesti- edelleenkään huomioi esimerkiksi tanssipaikkoihin sekä näiden kulttuureihin liittyviä yhteisöjä ja niiden merkitystä yhteisöllisyyden ylläpitämiseen. Tätä osa-aluetta ei ole juuri tutkittu muutenkaan (paitsi Terry Monaghanin Savoy Ballroomia koskevassa tutkimuksessa).

Kirjoittajan avainsanat: tanssin synty, Tanssikulttuuri

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu