TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Anna -lehti ja Särkkä (Timo 2011-07-16 13:04)

Anna -lehti ja Särkkä

Avanaq
2011-07-22 14:09

En vieläkään ymmärrä sinun suurta tuohtumutasi Annan jutusta. Artikkelin teemana on se, kuinka tanssipaikat, ainakin tietty osa niista, ovat nykyisin erilaisia kuin ne olivat kolmekymmentä vuotta sitten. Suurella osalla ei-tanssijoista kuva lavatanssista on muotoutunut TV2:n Kesäillan valssin tai satunnaisten lavatanssiartikkeleiden perusteella. Näissä ohjelmissa ja jutuissa lavatanssi eläkeikäisten epätahtista köpöttelyä havaiji-paidoissa ja permanenenteissa. Sitähän se on ja saakin olla, mutta ei se enää tänä päivänä ole lavatanssin koko kuva - ei alkuunkaan.

"Mitä yhteisiä asioita? Että miehillä on hengittävät sporttipaidat päällä ja välillä käydään vessassa kuivaamassa vaatteita? Ikänäni en ole näin tehnyt. Tanssinut olen farkuissa ja converset jalassa, vientiä on riittänyt ja kivaa on ollut. Ikinä en ole ajatellut, että minulla pitäisi olla musta rannepussukka tai tanssilenkkarit.

Yhteisiä asioita on vaikka kaunistautuminen ja tälläytyminen ennen tansseja, tanssikavereiden välinen tuttuus ja ystävyys, titteleiden merkityksettömyys tanssilattialla, sukupuolroolit, sukupuolisuus, flirtti, seurustelukumppanin etsiminen ja flaksi. MM. näitä asioita käytiin läpi jutussa. Eivätkö nämä mielestäsi kuulu korkokenkätanssijan lavatanssimaailmaan?

Lehdessä kirjoitettiin, että miehet käyvät vaihtamsssa paitoja. Nimimerkin ja pukeutumiskoodin perusteella arvelin sinun olevan nainen, joten eihän tuo paidanvaihto kirjaimellisesti toki sinua koske. Siinä mielessä olit siis oikeassa, ettei se ole yhteinen asia :).

Ja koska sinulla on vientiä riittänyt ja kivaa ollut farkut ja converset jalassa niin miksi moinen ärtymys? Jos olet hyvä tanssija ja mukava persoona niin varmasti sinua haetaan tanssimaan ja myös pidetään hyvänä tanssijana. Näin ainakin silloin, jos olet käynyt enemmän lavoilla ja sinut ja taitosi tunnetaan.

Mutta ajattelepa tilannetta, jossa lavaympyröihin tulee ummikkotyttö, vaikkapa tanssitaitoinenkin, tietämättä lavojen "koodikieltä". Jos hän menee seisomaan oviaukon lähelle piikkikoroissaan ja kapeassa hameessaa olkalaukkua roikottaen, hän ei välttämättä saa sellaisia hakijoita, joita toivoisi. Tämän lehtijutun luettuaan tyttö ainakin tietää erilaisista mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista. Sinä olet jo tapasi valinnut, mutta eikö vasta lavoille tuleville sinusta pitäisi antaa tietoa eri vaihtoehdoista? Jutussahan nimenomaan neuvotaan, ei sanota mitä pitää tehdä.

Ja sitten spesiaalialaani eli käsilaukkuihin. Lähes kaikki tuntemani tanssinaiset ovat tanssin alkuaikoina pohtineet ei vain vaatetusta, meikkiä, kampausta, sopivia kenkiä, hajusteita, hakemista, pakkeja ja limanuljaskoja vaan myös käsilaukkua; ottaako sen mukaan, miksi ja minkälainen sen pitää olla ja missä säilyttää. Perusneuvot, jos et sinä tai joku muu lukija vielä tiedä, on (jos pakko) ottaa sellainen käsilaukku, jolla ei juurikaan ole rahallista tai tunnearvoa. Sisälle ei kannata jättää mitään erityisen arvokasta. Laukku laitetaan tanssin ajaksi esim. naistenrivin taakse naulaan tai penkin alle. Tanssiessa sitä ei kannata missään nimessä pitää mukana, jos haluaa hakuja ns. kehittyneemmiltä tanssijoilta tai jos ei erityisesti halua satuttaa muita tanssijoita. Ja suorittamisen kanssa tällä(kään) ei ole yhtään mitään tekemistä.

Amatööri ei ole mikään pilkkasana, jos ei sitä itse halua sellaiseksi käsittää. Amatööri-sanaa käytettiin tässä yhteydessä vain erottamaan lavakulttuuriin omalla tavallaan hurahtaneet tanssitytöt muista tanssijoista. Tämä jako on ihan todellinen, joten miksi siitä ei voisi tai jopa pitäisi kirjoittaa? Jos tästä artikkelista ottaa nokkiinsa niin se on ihan henkilökohtainen valinta.

Kirjoittajan avainsanat: amatöörit, särkkä, vaatetus, etiketti, Tanssivarusteet

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu