TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Erilaisia keskustelupalstojen periaatteita (AKE. 2011-06-21 21:26)

Seuratanssin viemisestä, seuraamisesta, sen opettamisesta ja luontevuudesta

Avanaq
2011-06-23 17:41

Harvinaisen hyvä keskustelu menossa, mutta uskallan osallistua siihen siitä huolimatta. Useimmissa asioissa olen kaiken lisäksi samaa mieltä em. kirjoittajien (Pia, Päivi, Nippo) kanssa. Tässä Pian kirjoituksessa kuitenkin alkoi pohdituttaa sanojen "luonnollinen" tai "luonteva" käyttö ja se mitä ne kullekin pitävät sisällään.

Jos liikkumisen sanotaan olevan luonnollista, voidaan sillä tarkoittaa (ainakin) sitä, että ko. tapa liikkua on meissä jo olemassa, mutta jotkut asiat estävät meitä sitä toteuttamasta. Tämän käsityksen mukaan "hyväryhtinen ja ja vartaloa luontevasti kannattelava henkilö" kykenisi periaatteessa helposti myös tansseissa vaadittavaan luonnolliseen ja/tai luontevaan liikeeseen ja sen toteuttamiseen. Pia ajatteli esim. askellähtöisen opetustavan tai vaikeasti hallittavan visen mahdollisesti estävän em. luonnollisen liikkeen.

Toiseksi luonnollisella liikkumisella voidaan tarkoittaa tanssissa tai muissakin liikuntalajeissa sellaista suoritusta, joka näyttää hyvin luonnolliselta ja luontevalta, mutta on ahkeran harjoittelun tulos. Lisäksi suoritus on useimmiten fyysisesti hyvin vaativaa, vaikka se vaikuttaa kevyeltä ja helpolta.

Luonnollinen tai luonteva liikkuminen on eri tanssilajeissa erilaista. Hyvän vakiotanssijan, jolla on omiin lajeihin sopiva kannatus ja ruumiinkieli, voi olla erittäin vaikea, jopa mahdotonta, omaksua lindyn tai hip hopin luonnollinen liikkumistapa. Ja sama totuus pätee myös toisin päin. Jos on seurannut jenkkien So You Think You Can Dance -ohjelmaa, tämä haaste on tullut selvästi esille. (Monipuolisin osaaminen on yleensä modernia tanssia harrastaneilla.)

Mitä oikein siis yritän sanoa? Tässä vaiheessa ihmettelen sitä jo itsekin :). Ehkäpä sitä, että tanssissa luonnollinen liike on useimmiten opittua ja opeteltua, jollain tavalla ulkopuolelta tuotettua eikä siis luonnollista siinä mielessä kuin kävely ihmiselle on (tai ainakin pitäisi olla).

Nyt syömään ennen kuin kirjoitan itseni aivan pihalle.

Kirjoittajan avainsanat: liike, tanssi, vienti, seuraaminen

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu