TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Musiikillisia ideoita kaivataan (Matti Jokinen 2011-05-08 2:46)

Esimerkki melodian sovituksesta eri tanssilajiin

Lutukolli
2011-05-10 1:47

Matti: Olen kuullut väitettävän, että tanssilaji riippuu vain soittotavasta ja että minkä tahansa melodian voi sovittaa mihin tahansa tanssilajiin. ...

Ainakin amerikkalainen Will Adams-niminen pianoa soittava tanssinopettaja "What Kind of Dance Are They Playing?"-nimisellä nettisivulla (http://www.adamsdance.com/WhatDance.asp) todistelee samaa asiaa, eli tanssimme musiikin iskujen mukaisesti rytmiin, eikä melodia tai harmonia määrittele sopivaa tanssilajia. Sivulla todetaan rytmin muodostuvan tahtilajista, painollisten (pää)iskujen korostuksesta, väli-iskujen (off beats) korostuksesta ja rytmityksestä sekä niiden synkopoinnista(=kolmimuunteinen rytmitys). Sivulla on selostettu näiden seikkojen merkitystä muutamien yleisimpien tanssilajien musiikin rytmikkaan ja niistä avautuu linkit Adamsin pianolla soittamiin musiikkinäytteissin.

Matti: ... Se ei minusta ole totta. Jotkin tanssilajit sulattavat vieraita melodioita helposti, toiset paljon huonommin.

Adams ainakin väittää rumban tanssimiseen sovitetun melodian olevan helposti muunnettavissa fox trot'iin sopivaan muotoon ja päinvastoin. Nettisivulla (http://www.adamsdance.com/FreeGame.asp) hän esittää myös sikermän, jossa "Blue Moon"-kappaleen melodia on sovitettu kahdeksalle tanssilajille (http://www.adamsdance.com/Media/BlueMoon.asx). Minä olin tunnistavinani valssin, tangon, samban ja fox trotin sekä cha chan tuosta sikermästä, jossa sovitus vaihtuu aina kahdeksan tahdin välein. Kolmen muun tanssilajin rumba, east cost swing (jive) ja west coast swing tuntuu minulle hankalammalta.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu