TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
"Buggiin kuuluva syke"... (Päivi 2011-03-29 21:53)

Vielä bassosta. Ja jotain analyysien terminologiasta.

Lutukolli
2011-04-15 9:39

Yritän aluksi ensin selvittää itseleni ja varmentaa pari asiaa.
Eli sinä kappaleita analysoidessasi käytät termiä "back beat", joka tarkoittanee perusrytmin parillisten iskujen korostamista.
"Walking bass" merkinnee basson soittavan kaikki neljä perusiskua. Voiko jo siitä kuviosta ikäänkuin olettaa tulevan "automaattisen backbeat"-efektin" musiikiin, vai voiko "walking bass"-kuvio olla ilman parillisten iskujen korostusta.
Miten se korostaminen oikein musiikissa käytänössä toteutetaan ja mistä sen kuulijan pitäisi parhaiten tunnistavan?
Tarkoitatko "pikkubackbeatilla" neljäsosien painottoman osan korostamista (off-beat). Ja onko tämä sama asia kuin korostettu kahdeksasosa ("väli-isku")?

Sitten tuohon kysymykseen:
"... perkussiivisen takapotkuefektin." - Eli minkä???"

Ymmärtäisin sen tarkoittavan millä tahansa lyömäsoittimilla, etupäässä sellaisella joka ei ole viritetty määrättyyn sävelkorkeuteen, soitettua takapotkua, jolloin siinä ei ole harmonista tai melodista ulottuvuutta. Tässä basson tapauksessa kielen paukahtaessa otelautaan. Ja taas törmätään jälleen siihen määrittelykysymykseen mitä suomenkielisessä termistössä takapotku oikein merkitseekään. En itse kehitellyt teoriaa että "släppääminen antaa perkussiivisen takapotkuefektin" vaan jostain olen ollut sen lukevinani.

Minun ei varmastikaan pitäisi kirjoittaa mitään musiikista tai sen soittamisesta (etenkään sellaista mistä ei ole täyttä varmuutta), koska en osaa soittaa eikä siksikään ole mitään perusteellista tietoa koko asiasta. Mutta välillä tietävämmät jaksavat ja osaavat korjata tällaisia tyhmiä arveluja ja sitä kautta myös itsekin pääsee jyvälle asian oikesta laadusta. Kun laitoin tähän viestiketjuun tuonne ylemmäs omia arveluitani kotrabasson slap-tekniikasta olin katsellut netistä löytyvän "opastusvideon" Double Slap Boogie Woogie: Play Rockabilly Style Double Bass (http://www.ehow.com/video_2382968_double-rockabilly-style-double-bass.html) ja oletin sen perusteella ymmärtäväni kontrabasson "slap"- ja "double slap"-tekniikoiden eroavuuden kirjoittamallani tavalla.

Valitettavasti noissa How to Play Double Bass & Rockabilly Music (http://www.ehow.com/videos-on_3095_play-double-bass-rockabilly-music.html) -sarjaan kuuluvissa videoissa on huono äänitys, jossa tasot vaihtelevat ja bittivirta taitaa tulla hitaahkosti eHow.com-palvelimelta joten kuormitetuinpaan aikaan kuva välillä tuntuu jäävän matkalle (vai onko Flash-tekniikalla sivut ympätty niin täyteen mainoksia että se lähes estää kuvan katselun). Useimmiten jonkun odottelun jälkeen kuvakin tulee ja videota voi toistaa uudelleen.

Mutta vielä takaisin tuohon "perkussiiviseen takapotkuefektiin". Yritin katsoa suomalaisen rockabilly-musiikin historiakokoelman, Slap that Bass!, oheiskirjasesta, mutta en löytänyt sieltä mitään takapotkuefektiin tai kontrabassoan soittotekniikaan liityvääa. Googlettamalla sopivilla sanoilla netistä löytyi suomenkielinen opinnäytetyö Antti Kivimäki: Sähköbasson slap-soittotekniikan varhaiskehityshistoriaa - Kurkistus Larry Grahamin ja Louis Johnsonin käyttämän soittotekniikan varhaiseen kehitykseen (https://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/3215/sahkobas.pdf?sequence=1), jonka sivulla 8 kirjoittaja toteaa: "Kontrabasson slap-tekniikassa kieltä ei lyödä, pelkästään revitään voimakkaasti poispäin otelaudasta samalla tavalla kuin sähköbasson slap-tekniikassa. Kieli vapautetaan ja se paukahtaa otelautaa vasten tuottaen bassoäänen, jossa on kolahdusta muistuttava sävy." Tähän liityvällä viitteellä (Shipton 2009) on opinnnäytetyön lähdeluettelossa osoitettu Alyn Shiptonin Oxford Music Online-nimisessä palvelussa (http://www.oxfordmusiconline.com/public/) olevaan verkkoartikkeliin (Kontrabasson slap-soittotekniikka), johon johtava linkki vaatii lukemiseen käyttäjätilin ja salasanan, joten sitä en pysty lukemaan. Kivimäki jatkaa vielä kontrabasson slap-tekniikasta seuraavasti: "Harhaanjohtavasti kontrabassolla tätä kolahtavaa bassoääntä kutsutaan slap-ääneksi (sähköbassolla slap-ääneksi kutsutaan peukalon iskua, repimistä taas pop-ääneksi). Klassisen musiikin näkökulmasta kyse on liioitellusta pizzicato-tekniikasta. Tekniikkaa käytettiin runsaasti jazzmusiikissa ennen swing-aikakautta (1930-luku) ja varhaisessa rock and roll - musiikissa, nykyään myös mm. rockabilly-musiikissa."

Sähköbasson soittotekniikkaa Kivimäki kuvailee työnsä sivulla 7 seuraavasti:"Sähköbasson slap-soittotekniikka on Larry Grahamin ensimmäisenä esille tuoma, 1960-luvulla kehitetty soittotekniikka, jossa oikean käden peukalolla lyödään (slap) ja muilla sormilla (lähinnä etu- ja keskisormilla) revitään (pop) basson kieltä äänen tuottamiseksi. Peukalon asento on kielensuuntainen tai viistossa kieliin nähden. Osumakohta on peukalon ulkosivu ensimmäisen nivelen kohdalla."

"Peukalon iskun tarkoitus on saada kieli paukahtamaan otelautaa vasten tuottaen perkussiivisen bassoäänen. Repimisessä käytetään lähinnä etu- ja keskisormien päitä, kieltä revitään voimakkaasti poispäin otelaudasta ja sitten vapautetaan. Myös tässä kieli paukahtaa otelautaa vasten tuottaen perkussiivisesti syttyvän bassoäänen."

Minusta ainakin yo. sähköbasson slap-tekniikan kuvaus vastaisi melko hyvin tuon kontrabassovideon double slap-tekniikkaa, joka videolla alkaa hitaasti esitettyinä kohdista 0:29 ja 0:52, sillä erolla että kontrabassossa peukalon asemasta näyttäisi lyötävän kämmenpohjalla kieltä. Kontrabasson single slap (videolla 0:46 - 0:50) kyllä vastaa kuvausta basson kielen repimisenä (pop).

Minäkään en pyri tällä jorinalla ohjeistamaan ketään basistia tai kuvittele tietäväni soittamisen alkeitakaan, mutta tulee vain mieleen miten jotkut asiat tapahtuvat ja pystyykö niitä mahdollisesti edes soitosta kuulemaan ja analysoimaan?

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu